Orbán Viktor politikai igazgatója évek óta terjedő hazugsággal reklámozta új kedvenc klímaszkeptikus könyvét

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.26. 13:54

A fideszes politikus Twitteren terjedő leleplezésnek szánt hoaxot osztott meg követőivel. Úgy látszik, nemcsak az érintetteknél nem tájékozódott, de a Google-t sem akarta használni.

Orbán Viktor politikai igazgatója évek óta terjedő hazugsággal reklámozta új kedvenc klímaszkeptikus könyvét

Minden jel szerint szép lassan hivatalosan is beemeli a magyar kormány a klímaszkepticizmust a programpontjai közé: Orbán Viktor csak egyszerűen nem sorolja a klímaváltozást az előttünk álló megoldandó problémák közé, a miniszterelnök politikai igazgatója viszont hétfőn Facebookon sokkal nagyobbat dobott, és a német köztévé manipulációját próbálta lebuktatni. A képen a német időjárás-előrejelzése látható 2017 és a 2022 júniusából, az egyiket vörös színű az ország, a másikon viszont kellemes zöld.

Orbán szerint óriási pánikkeltésről van szó, hiszen a vörös színtől rosszul érzik magukat az emberek, és bár posztjában leírta, hogy a klímaváltozás komoly kihívás, szerinte ezek a félrevezető képek a racionális vitát akadályozzák.

Fotó: Orbán Balázs / Facebook

Orbán természetesen nem maga gyártotta a képet, hanem egy Twitteren keringő darabot vadászott le, és ezek szerint még az sem volt neki gyanús, hogy az ottaniak úgy általában az egész klímaváltozást egy baromságnak tartják, hiszen nyáron mindig meleg volt, nem is kéne ezen meglepődni. 

Hogy mi a valóság, arról megkérdeztük az ARD-t, akik Magyarországon szinte hihetetlen módon válaszoltak is a kérdéseinkre: először is fontos kiemelni, hogy nem ugyanarról a két műsor időjárás-jelentéséről van szó,

2020 előtt pedig még nem központosítva használták az időjárás-jelentések dizájnját, egyes műsorok szerkesztőségének más-más cégek szállították őket. Tehát a Tagesschau és a Tagesthemen eleve nem ugyanazzal dolgozott.

2019 végéig a Tagesthemen látható hőmérsékleti térképek kizárólag számokban mutatták a hőmérsékletet , a zöld háttér nem utalt a hőmérsékletre.

Fotó: Orbán Balázs / Facebook

A Tagesschau térképei viszont akkor már számokban és színesben is feltüntették a hőmérsékleteket. A színezésen keresztül is látni, hogy milyen magas lesz a hőmérséklet, még ott is, ahol nincs szám. A skála a meleg hőmérsékletet jelző sötétvöröstől a hidegkékig terjedhet.

2020 januárjától a térképek kialakítása és megjelenése egységes a Tagesthemen és a Tagesschau esetében, úgyhogy azóta már mindenhol van vörös és kék szín is.

Orbán Balázs nagy leleplezése egyébként szinte évente visszatér már változó körülmények közt: valamivel gyakoribb eset, amikor ugyanannak az időjárás-jelentésnek két teljesen más részét teszik össze, a hosszútávú előrejelzést például a másnapival, ezeknek értelemszerűen más dizájnja van.

Fotó: Orbán Balázs / Facebook

Orbán posztja annyira félrevezető, hogy az már a Facebook sokat kritizált tényellenőreinek is feltűnt, ezért bár nem tették elérhetetlenné, de oda linkelték alá a valóságot is.

A politikus egyébként utólag még egy bizonyító erejűnek szánt képet is feltöltött a bejegyzéséhez, azon az Egyesült Királyság látható, és július közepén kezdett el terjedni Twitteren. Itt senkit nem kellett megkérdezni, ugyanis megtette a Reuters: itt valóban átalakították a dizájnt azért, hogy a színvakok számára is látványos legyen, és úgy általában jobban követhesse a néző, hiszen alapvetően azt akarja mutatni, mennyire van meleg ahhoz képest, amit megszoktak. 

Az már csak hab a tortán, hogy a normális időjárásként hivatkozott kép a BBC-n még csak nem is sima időjárás-jelentés volt, valószínűleg egy korábbi történelmi hőhullámot ábrázoltak így.

A félrevezetéssel a politikusnak egyébként nem csak a szkepticizmus erősítése volt a célja pár nappal egy 40 fok feletti budapesti hétvége után: egy számára különösen fontos nemrég kiadott könyvet is reklámozott, Michael Schellenberger Apokalipszis SOHA című darabját, ebben első ránázésre főleg arról van szó, hogy túllihegjük a klímaváltozás körüli hisztit, de hogy mennyire fontos Orbánnak a téma, azt jól mutatja, hogy nemrég szintén az ő “védnöksége” alatt jelent megy egy hasonló témájú könyv, ezzel kapcsolatban a Válasz Online cikkét javaslom elolvasni.

Azt fontos kiemelni, hogy maguk a könyvek nem kifejezetten tagadják a klímaváltozást, szemben azokkal a képekkel, amiket Orbán is használt.

KIEMELT KÉP: Orbán Balázs / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek