Fizessen az állam, ha nyáron elviselhetetlen valahol a hőség

Szerző: Aradi Péter
2022.07.26. 09:50

Szlovákiában azért fizet, ha valahol hosszabb a tél. Most azt szeretnék, ha azért is fizetne, ha valahol elviselhetetlen a nyár, és mennek a légkondik ezerrel.

Fizessen az állam, ha nyáron elviselhetetlen valahol a hőség

A szlovákiai Magyar Fórum arra kéri a szlovák kormányt, ha egyszer fizet azért, mert van, ahol télen hideg van, akkor fizessen azért is, ha a déli országrészben vannak települések,

ahol nyáron elviselhetetlen a hőség.

A Paraméter azt írja, jelenleg az önkormányzatok számára átengedett személyi jövedelemadóból annál nagyobb mértékben részesülnek a települések, minél magasabb a tengerszint feletti magasságuk.

Az átengedett központi juttatást egy koefficiensel szorozzák be, ami a tengerszint feletti magaságból indul ki. A dolog magyarázata többek között, hogy a magasabb tengerszint feletti magasságban tovább tart a tél, és ezért

ott megnövekednek a fűtési költségek.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke úgy látja, hogy a dél-szlovákiai települések egyre inkább küszködnek a trópusi kánikulával.

Az ilyen hőmérséklet arra kényszeríti az önkormányzatokat, hogy például több helyen légkondicionáló berendezéseket működtessenek, és ezzel – a fűtési költségekhez hasonlóan – megnövekednek az érintett községek kiadásai.

Az nem valami igazságos, mondja a pártelnök, hogy a kellemetlenül forró nyár miatt megugró önkormányzati kiadásokat az állam nem kompenzálja, míg az északibb országrészben

a kemény tél miatti költségeket igen.

A Paraméter konkrét példával is szolgál, Komárom a központi adó – az úgynevezett podielová daň – 0,76-szorosát kapja vissza, miközben Poprád az 1,47-szeresét, így a poprádiaknak juttatott állami támogatás 93 %-kal magasabb annál, mint amennyit a komáromiak kapnak.

NYITÓKÉP: ipicgr / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek