Már harmadik napja ég az észak-csehországi Cseh Svájc Nemzeti Park, aminek füstjét már Prágában is látni és érezni

2022.07.26. 12:50

Hatalmas erdőtűz tombol Észak-Csehországban. Hřensko városából 50 embert kellett kimenekíteni, köztük sok gyermeket. Jelenleg 30 hektáron ég a tűz, a füstjét az ország nagy részén látni lehet majd. Hřenskóba már csak a mentők mehetnek vissza.

Már harmadik napja ég az észak-csehországi Cseh Svájc Nemzeti Park, aminek füstjét már Prágában is látni és érezni

Hřensko (Děčín régió Csehországban) városából mintegy 50 embert evakuáltak, miután a Cseh Svájc Nemzeti Parkban erdőtűz ütött ki 2022 július 24-én, vasárnap. A hatalmas nyári forróság és szárazság miatt Nemzeti Parkból igen hamar, egy nap alatt átterjedt a tűz a közeli falvakba, köztük a túrázók kedvenc cseh célállomásaira, magába Hřensko városába és Mezna községre.

Az erdőtűz kirobbanásának okai még mindig tisztázatlanok, habár a száraz forrósáság mellett a Nemzeti Park vezetői arra gyanakodnak, hogy emberi beavatkozás történhetett.

Cseh Svájc Nemzeti Park.

Cseh Svájc Nemzeti Park.

Fotó: Papp Zsanett Gréta / Azonnali

A tűzoltók immár napok óta oltják a tüzet, mintegy 30 tűzoltóegységgel, körülbelül 150 tűzoltó van a helyszínen. Az Ústí nad Labem régió tűzoltóit a libereci és a közép-csehországi régióból érkezett erősítés segíti, és egy német tűzoltóegység is a helyszínen van. Három tűzoltó helikopter és két tűzoltó repülőgép áll rendelkezésükre, amikkel a tűz terjedését térképezik fel.

Martin Laníček, a beavatkozás parancsnoka jelentette, hogy hétfő éjszaka 3 óra körül volt a legrosszabb a helyzet, amikor erős szél támadt, emiatt a tűzoltóknak is vissza kellett vonulniuk, mert életveszélyben voltak. A tűzoltóknak el kellett hagyniuk Meznát is, ahol a legtöbb több ház leégett vagy épp még mindig ég. Hřenskóba a tűz miatt csak a tűzoltók és a mentők mehetnek.

Hřensko városa még a tűz előtt egy kiváló kirándulóhely volt. 

Hřensko városa még a tűz előtt egy kiváló kirándulóhely volt. 

Fotó: Papp Zsanett Gréta / Azonnali

Martin Laníček szerint a tűzoltók közül senki sem sérült meg súlyosan a tűzben, csak kisebb horzsolásokat jegyeztek fel. A jelenlegi becslések szerint eddig már 30 hektáron terjedt szét az erdőtűz, az oltás az időjárás függvényében több napig is eltarthat. 

A lakosok és a turisták kimenntése július 25-én, hétfőn kezdődött meg és kedd reggelig tartott, ami alatt a légioltást felfüggesztették. A Kamenice folyó jobb partjáról Děčínbe evakuáltak egy német gyermektábort, annak minden tagjával, illetve a helyi ingatlannal rendelkező embereket. A kimenekített személyek Děčínben átmeneti szállást kaptak, a gyermekmektábor résztvevőit ezután busszal vitték a határra, ahol a németországi kollégák vették át a felügyeletüket. A helyiek közül a legtöbben saját autójukkal távoztak otthonaikból.

Végül július 26-án először sikerült a tűzoltóknak megállítani az erdőtűz terjedését, és amennyiben a szél nem erősödik fel, úgy minden bizonnyal hamarosan ellenőrzés alá vonják az epicentrumot és ezzel a lángokat. A károk azonban már így is visszafordíthatatlanok.

A Nemzeti Park, túraútvonal és a kilátás
A Nemzeti Park, túraútvonal és a kilátás Fotó: Papp Zsanett Gréta / Azonnali

Milan Rudolf, a regionális tűzoltóság szóvivője július 26-án azt nyilatkozta a Cseh Hírügynökségnek, hogy a hatalmas tűzből származó füst és a termelődő füstgázok szinte az egész ország területét ellepték. Az időjárási viszonyok miatt a füst több tíz kilométerre is érezhető, sőt a meteorológusok előrejelzései alapján a tűz jelei érzékelhetők lesznek szinte egész Csehországban.

Habár mintegy 130 kilométerre van a tűztől, már Prágában és a Pardubicei régióban is lencsevégre kapták a füstfelhőket, illetve a pardubicei meteorológiai központba is rengeteg hívás érkezik, amikben az emberek szürke füstről számolnak be. A meteorológusok szerint a füst minden bizonnyal eléri Közép-és Kelet-Csehországot, de akár még Szlovákiát is. 

Az erdőtűz füstjének terjedését modellező ábra, ami azt jelzi, hogy nemcsak Kelet-Csehország, de Szlovákia északi részére is eljuthat a füst. 

Az erdőtűz füstjének terjedését modellező ábra, ami azt jelzi, hogy nemcsak Kelet-Csehország, de Szlovákia északi részére is eljuthat a füst. 

Fotó: Cseh Hidrometeorológiai Intézet / FB

Vit Rakušan (STAN) belügyminiszter hétfő este a cseh televíziónak azt mondta, hogy tárgyalásokat folytat Szlovákiával a segítségnyújtásról. A szlovák kormány katonai tűzoltó felszerelést küldene a helyszínre. A miniszter azt is elmondta, hogy valószínűleg július 26-án, kedden a válságstábbal közösen vitatják meg a nemzetközi segítségnyújtás kérdését.

NYITÓKÉP: Wikimedia CommonsHřensko, Csehország

Papp Zsanett Gréta
Papp Zsanett Gréta az Azonnali gyakornoka

Nemzetközi kapcsolatok alapszakos diplomáját az ELTE-n szerezte, jelenleg a Károly Egyetem soraiban koptatja billentyűzetét. A geopolitika mellett sörkedvelő, állatbarát, otthonra pedig Lille után Prágában talált, egyébként meg Grönland nagy szerelmese. 

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek