Egész Ukrajnából valamiért éppen Kárpátalja nem kellene az oroszoknak

Szerző: Kósa András
2022.07.25. 19:03

Peter Zeihan amerikai geopolitikai szakértő szerint Putyin négy lépésben foglalná vissza gyakorlatilag a teljes egykori Szovjetuniót, sőt még ennél is többet.

Egész Ukrajnából valamiért éppen Kárpátalja nem kellene az oroszoknak

Érdekes térképet közölt az orosz imperialista törekvésekről a Visegrád 24 portál. Peter Zeihan amerikai geopolitikai szakértőre hivatkozva azt írják, Oroszország távlati terve nem csak Ukrajna teljes bekebelezése, de gyakorlatilag a Szovjetunió visszaállítása.

Ezt négy lépésben tennék meg:

az első Kelet-Ukrajna elfoglalása lenne, majd ezt követné a három Balti állam, valamint Belarusz megszállása. Ezután Lengyelország keleti területei következnének a Visztula folyóig (vagyis Varsó határvárossá válna), végül Beszarábia (benne Románia észak-keleti területeivel), Örményország, Grúzia és Azerbajdzsán következne.

A terv nyilvánvalóan irreális (elég arra gondolni, hogy két NATO-tagállamot is érint), de érdekes része, hogy Peter Zeihan szerint Ukrajna kárpátaljai területei nem kellenének Putyinak, mivel a Kárpátokat természetes határnak tekintené.

Mivel a független Kárpátalja létezése szintén irreális, ezért az ilyen elképzelések táplálhatják azokat az összeesküvés-elméleteket, miszerint az orosz elnök valamilyen formában „felajánlaná” Kárpátalját Magyarországnak.

NYITÓKÉP: Lviv, fotó: Fekő Ádám

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek