Nem akarta aláírni Novák Katalin az alkotmány újabb módosítását, de kötelességből mégis megtette

Szerző: Kósa András
2022.07.22. 18:05

Legalábbis mi erre következtetünk a köztársasági elnök nyakatekert magyarázata alapján. A lényeg: aláírta, jönnek az ispánok és a vármegyék és az összevont választások.

Nem akarta aláírni Novák Katalin az alkotmány újabb módosítását, de kötelességből mégis megtette

Múlt héten kedden fogadta el a parlament kormánypárti többsége az alkotmány újabb, immár tizenegyedik módosítását, aminek értelmében a jövőben a megyéket vármegyéknek, a kormánybiztosokat pedig főispánoknak nevezik majd. A 2024-es helyhatósági és európai parlamenti választásokra pedig egy napon kerül majd sor.

Novák Katalin köztársasági elnök a megválasztása óta szó nélkül aláírt eddig minden elfogadott törvényt, így a KATA ellehetetlenítéséről szólót is, most viszont a jelek szerint úgy érezte, kommentárt kell fűznie saját – egyébként senkinek meglepetést ne okozó - döntéséhez. A közösségi oldalán ugyanis a következőket írta:

„Az Alaptörvény jogrendszerünk alapja: mérce az állampolgároknak, köti a törvényhozókat, a bírókat, a Kormányt és a köztársasági elnököt is. Értékmérő szerepét akkor tudja maradéktalanul betölteni, ha nincs kitéve folytonos változtatásoknak. Így lesz alkotmányos rendszerünk általa is kiszámítható és stabil. Mégis előállhat olyan helyzet, melyben változtatni kell rajta. Különösen igaz ez február óta, hiszen a háború miatt az ország helyzete és mindennapi életünk körülményei drámaian változnak. A kedden megszavazott alkotmánymódosításnak azonban nem látom kényszerítő indokát. Alkotmányos kötelezettségemnek tettem eleget, amikor a mai napon az Alaptörvény tizenegyedik módosítását aláírtam.”

Magunk részéről a szövegből arra következtetünk, hogy bár Novák Katalin nem érezte úgy, hogy a névváltoztatások miatt indokolt lenne az alkotmány módosítása, de mivel a parlament elfogadta a törvényt, ezért kötelessége aláírni.

NYITÓKÉP: Köztársasági Elnöki Hivatal

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek