Na, tessék, találtak egy férfit, aki egyszerre kapta el a koronát és a majomhimlőt

Szerző: Aradi Péter
2022.07.22. 11:49

Egy észak-kaliforniai férfi hetekig nyomta az ágyat, miután egyszerre szenvedett a koronavírus és a majomhimlő miatt. Az amerikai Szevasztopolban élő Mitcho Thompson nem sokkal azután fedezte fel a testén a jellegzetes kiütéseket, hogy pozitív lett a koronatesztje.

Na, tessék, találtak egy férfit, aki egyszerre kapta el a koronát és a majomhimlőt

Thompson az NBC Bay Area-nak azt mondta, hogy annyira legyengült, hogy alig tudott felkelni az ágyból, vagy meginni egy pohár vizet. A betegség időszakára csak úgy hivatkozott, hogy

azok voltak a nyomorúság hetei.

Amikor az interjút készítették vele, szerencsére már sokkal jobban volt.

Az NBC megkeresett egy szakértőt is, vajon tényleg lehetséges-e, hogy valaki egyszerre fertőződjön meg mindkét vírussal. Dr. Dean Winslow, a Stanford Egyetem orvosprofesszora megerősítette, hogy bár nagyon különböző vírusokról van szó a dolog nem lehetetlen – csak nagyon balszerencsésnek kell lenni hozzá.

Ahogy korábban írtuk, a majomhimlőt 1958-ban fedezték fel, és az első emberi fertőzöttet 1970-ben találták a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi karának adjuntusa szerint

csak idő kérdése volt, hogy terjedésnek induljon.

Egy embertől úgy kaphatja el valaki, ha érintkezik annak kiütéseivel vagy a kiütések által szennyezett felületekkel, például a ruhájával vagy az ágyneműjével.

Magyarországon jelenleg

33 igazolt fertőzöttről tudnak.

A betegség általános tünetekkel – láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság –, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.

A Reuters július 22-i, pénteki tájékoztatása szerint egy dán vakcinagyártó kaphat először engedélyt az Európai Unióban, hogy majomhimlő elleni oltást hozzon forgalomba. A Bavarian Nordic A/S vállalat Imvanex nevű, himlő elleni vakcinájának forgalomba hozatali engedélyét terjeszthetik ki a majomhimlő elleni védelemre is.

A koronavírus sem tűnt el, sőt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) július 20-i közlése szerint tovább emelkedett a koronavírus örökítőanyagának a koncentrációja a szennyvízben. A budapesti Honvédkórház főigazgatója egy nappal később, július 21-én arról beszélt az M1-nek, hogy

új ágyakat nyitnak Budapesten

a járvány erősödése miatt.

NYITÓKÉP: NBC

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek