„Az orosz kémek felét kitiltották Európából” – Magyarországról egyet sem, pedig kértek is minket rá

Szerző: Kósa András
2022.07.25. 07:00

Június közepén az Egyesült Államok külügyminisztériumának Közép- és Kelet-Európáért felelős helyettes államtitkára, Robin Dunnigan azt kérte magyar kormányzati szereplőktől budapesti tárgyalásain, hogy Magyarország utasítson ki kémkedéssel gyanúsítható orosz diplomatákat, de elutasították a kérését – értesült az Azonnali. Az információ a brit hírszerzés vezetőjének aktuális bejelentése kapcsán különösen érdekes.

„Az orosz kémek felét kitiltották Európából” – Magyarországról egyet sem, pedig kértek is minket rá

Az Ukrajna elleni agresszió kezdete, február 24-e óta Európából az orosz kémek felét, mintegy 400 embert tiltottak ki eddig – erről beszélt a Guardian szerint egy amerikai biztonsági konferencián a brit Hírszerző ügynökség, ismertebb kódnevén az MI6 vezetője. Richard Moore szerint

az orosz kémtevékenység ennek megfelelően nagyjából a felére is csökkent a kontinensen.

Richard Moore azt is elmondta, a kitiltottak legtöbbje diplomataként dolgozott valamelyik európai orosz külképviseleten és ennek fedésében végzett illegális kémtevékenységet, de áprilisban emlékezetes eset volt például, amikor egy magát félig ír, félig brazil állampolgárnak kiadó orosz próbált meg jelentkezni hamis papírokkal a Hágai Nemzetközi Bíróságra gyakornoknak. (Szergej Cserkaszovot azóta Brazíliában már el is ítélték 15 év börtönre.)

Nagy-Britanniából ugyanakkor kémkedésre hivatkozva február óta nem utasítottak ki orosz diplomatát, Richard Moore szerint azért, mert még 2018-ban, amikor Salisbury városában novicsok nevű idegméreggel mérgezték meg Szergej Szkripal volt orosz hírszerzőt és lányát, már ajtót mutattak 23 orosznak, és azóta az MI6 nem tapasztalt kémtevékenységet orosz diplomaták részéről. De például csak

Franciaországból 41, Németországból pedig 40 diplomata útlevéllel rendelkező orosznak kellett távoznia.

Richard Moore szavainak tükrében különösen érdekes, hogy a magyar kormány még egyetlen orosz diplomatát sem küldött haza, pedig nyilvánvalóan elképzelhetetlen, hogy nálunk ne folytatnának kémtevékenységet orosz diplomaták vagy követségi alkalmazottak és erről a hazai szakszolgálatok ne rendelkezzenek információkkal.

Az Azonnali értesülései szerint a téma szóba került az Egyesült Államok külügyminisztériumának Közép- és Kelet-Európáért felelős helyettes államtitkára, Robin Dunnigan júniusi budapesti látogatásán is. Az

amerikai külügyi vezető több magyar kormányzati szereplővel is találkozott,

és felvetette, hogy Magyarországnak és érdeke lenne kiutasítani ilyen személyeket, de állítólag azt a választ kapta Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkártól, hogy folyamatosan figyelnek a magyar illetékesek, és ha valakit esetleg tiltott kémtevékenységen kapnak, akkor majd lépnek. (Sztáray Péter ugyanakkor bírálta az amerikai fegyverszállításokat, mert ezek szerinte csak prolongálják a konfliktust.)

Rbobin Dunnigan (a kép jobb szélén) Kijevben
Rbobin Dunnigan (a kép jobb szélén) Kijevben Fotó: Robin Dunnigan Twitter

A HVG szakújságírója, Dezső András még március 12-én publikált egy cikket, amiben arról írt, hogy Hévíz például különösen kedvelt volt az orosz kémek körében, hiszen a sok orosz turista miatt könnyebben elvegyülhettek. A Direkt 36 pedig arról írt, hogy a külügyminisztériumot is súlyos informatikai támadás érte korábban orosz részről.

Persze az is igaz, hogy valójában

egy lebuktatott kémet is kétféleképpen lehet a távozásra bírni:

a látványos módja az, amikor ezt be is jelentik, mint a cikkünkben szereplő példák esetében történt, ennek nyilván erős politikai felhangja is van. A másik, hogy az adott ország nemzetbiztonsági szolgálata diszkréten jelzi az orosz félnek, hogy felfedték egy diplomatájuk valós tevékenységét, amire az illetőt csendben hazahívják. (Még olyan is előfordulhat, hogy maga az érintett sem tudja pontosan, miért is kell elhagynia állomáshelyét.)

Elképzelhető, hogy ilyen megtörtént Magyarországon a háború kitörése óta, de Sztáray Péter szavai alapján nem valószínű. Robin Dunnigan ugyanakkor elutazása előtt interjút adott a Válaszonline-nak és a Napi.hu-nak is, és mindkét esetben a jó biztonságpolitikai együttműködésről beszélt a két ország között, megjegyezve, hogy vannak kérdések, amiket másképp látnak.

A térségben Csehországból a háború kitörése óta egy diplomatát utasítottak ki kémtevékenység miatt, igaz, Prágában ekkorra kis túlzással már lasszóval kellett fogni az orosz követségi alkalmazottakat, ugyanis a megelőző év során összesen majdnem százat küldtek haza belőlük, mégpedig azért, mert a cseh hatóságok szerint az oroszoknak köze volt egy cseh katonai raktár felrobbantásához 2014-ben.

Bulgária június végén jelentette be, hogy kiutasít 70 orosz diplomatát. A lengyel kormány március 23-án minősített kémnek 45 orosz diplomatát és utasított ki az országból. Pozsonyban egy héttel később mutattak ajtót 35 orosznak, míg Románia tíz orosz diplomatát utasított ki április elején.

Bár a mindenkori osztrák kormányok is folyamatosan nagyon szoros kapcsolatra törekedtek hagyományosan az aktuális orosz vezetéssel (Vlagyimir Putyin még táncolt is 2018-ban Karin Kneissl osztrák külügyminiszterrel annak esküvőjén, és jelenleg is folyik egy rendőrségi nyomozás, mivel a gyanú szerint a szélsőjobboldali Szabadságpárt politikusa úgy akarta átszervezni az ország nemzetbiztonsági szolgálatát, hogy az orosz érdekeket szolgáljon), még Ausztria is kitiltott négy orosz diplomatát áprilisban.

NYITÓKÉP: az orosz nagykövetség Budapesten, fotó: Aled Betts, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek