Valódi problémára konteóval: így nyúlta le az amerikai új jobboldal a holland gazdák történetét

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.20. 07:05

A hollandiai traktoros tüntetéseket lakosságcserével, migrációval és háttérhatalommal magyarázzák. Ez már pont elég ahhoz, hogy magyarországi követőik is harsogják az elméleteket, oda se figyelve a farmerek valódi bajaira.

Valódi problémára konteóval: így nyúlta le az amerikai új jobboldal a holland gazdák történetét

Ha olvas valaki mostanában kommenteket, feltűnhet neki egy furcsa jelenség: főleg az Oroszországról szóló cikkek alatt rendre előkerül pár ember, aki azt kéri számon az újságírón, miért és kinek a parancsára nem a hollandiai farmertüntetésről ír, az internet sötétebb részeiben már éles lőszerrel ártatlan gazdákra lövöldöző rendőrökről van szó.

A magyar nyelvű sajtó egyébként tényleg nem lihegte túl a hollandiai helyzetet, bár valóban nagy káosz uralkodott pár hétig az országban, miután a holland kormány bejelentette, 2030-ig 40 százalékkal kell csökkenteni az ország ammónia és nitrogén-oxid kibocsátását, természetvédelmi körzetek környékén teljesen meg kell szüntetni azt, a tartományi kormányok pedig egy évet kaptak a cél elérési tervének kidolgozására.

A traktoros tüntetők áruházakat zártak le, autópályákat is blokád alá vettek országszerte. 

A gazdák attól tartottak, a döntés még segélyezéssel együtt is veszélyezteti a megélhetésüket. Volt itt minden, ami arrafelé kell egy tüntetéshez: kordonbontás, politikusok fenyegetése, Christianne van der Wal környezetvédelmi miniszter otthonának utcájába pedig hígtrágyát engedtek ki.

A tüntetések során valóban rálőttek egy traktorra, ami a rendőrség álláspontja szerint beléjük akart hajtani. Mint kiderült, ezt egy 16 éves fiú vezette, aki szerencsére nem sérült meg. Több lövésről egyelőre nincs információ.

A hollandiai tünetések valóban fontosak: a holland legfelsőbb bíróság még 2019-ben mondta ki, hogy az ország nitrogénszennyezés csökkentésére irányuló erőfeszítései nem felelnek meg az EU-s környezetvédelmi minimumnak, az ítélet miatt pedig sok fontos építkezést fel kellett függeszteni, sebességkorlátozásokat vezettek be az autópályákon, és lelassult a mezőgazdaság is. A kormány regionális vezetőkre bízott megoldási elvárásai is problémásak, hiszen az ország állattenyésztése egyes régiókra koncentrálódik, ezekben sokkal több kárt kellene okozni környezetvédelem címén, mint az ország más részein, ahol alig éreznék meg.

Külön probléma, hogy Hollandiában a nemzeti identitáshoz kötődik a mezőgazdaság, és bár kisebb területen fekszik, mint Magyarország, mégis ők Európa legnagyobb hústermelője, és a világ második mezőgazdasági exportőre. Ennek viszont ára van: az intenzív mezőgazdasági módszerek miatt agyontrágyázzák a földeket, és az iparszerű állattenyésztést. Ezek pedig nitrogén- és ammóniaszennyezéssel járnak.

A hollandiai farmerek helyzete valóban nyomasztó: jelentős részük minden jel szerint tényleg munka nélkül fog maradni, a kormány pedig ezeket a terveket elkerülhetetlen átmenetnek nevezte.

Csakhogy ez még így is egy hollandiai probléma, és korántsem annyira identitáspolitikai, mint azt páran kommunikálják. A tüntetéssorozat valóban nagy volt, de első ránézésre semmi nem indokolja, miért lenne ez a történet világszinten különösebben fontos. Annyira pláne nem, hogy magyar újságolvasók ezen izguljanak.

A válasz persze magától értetődő: valójában az amerikai alt-right találta meg a téma ottani identitáspolitikának megfelelő tálalását, és ahogy ez már Magyarországon megszokott, ez is átszivárgott a világról leginkább anonim fórumokon látható mémekkel tájékozódók körén keresztül.

Hogy a magyar kormánymédia mennyire szolgaian másol mindent, amit a Foxon, rosszabb esetben a Breitbarton olvasott, azt jól mutatja, hogy többek közt a Demokrata cikke már forradalmat látott Hollandiában pár nappal ezelőtt is.

Az amerikai konzervatívok a kanadai kamionos tüntetések óta nem repültek rá ennyire külföldi témára, aminek narratívája annyira nem meglepő módon a holland radikális jobboldal felől érkezik: eszerint nem környezetvédelmi törvényről van szó, hanem arról, hogy a holland kormány egy amúgy is kitalált környezeti válság miatt gyakorlatilag ellopta a hollandiai termőföldeket. De nemcsak úgy magának, hanem egy kommunista összeesküvés részeként, aminek része, hogy Hollandia vidéki területeit bevándorlókkal népesítsék be, megvalósítva azt a híres Great Reset programot, amiről például a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László is nagyon szeret beszélni.

A Great Resetet röviden annyival lehetne összefoglalni, hogy a világjárványt és hasonló válságokat a globalista elit ürügyként használ arra, hogy radikálisan újjáalakítsák a társadalmat egy világkormány alatt, felszámolva természetesen a nemzeti szuverenitást. Egyébként valóban létezik ilyen program, a gazdaság covid utáni újraindítására született terveket foglalja össze valójában. Ez a fejekben gyakran összemosódik a Great Replacementtel is, ami ugye kifejezetten a lakosságcserére koncentrál, viszont még annyira sem született meg a terv, mint a Great Reset.

A holland gazdák valódi kilátásairól, és a valódi kontextusról már csak kevesen beszélnek, hiszen rontana az összképen: helyette elfoglalta a témát a szélsőjobb, és valami sokkal nagyobb dolog beutatására használja: a globalisták aljas tervére. A terv szerint nemcsak a holland gazdák kiszorítása a cél, hanem az élelmezési válság előidézése is.

A holland radikálisok jó alapot adtak ehhez: Orbán Viktor egyik ismert nemzetközi támogatója, a főleg iszlámellenességgel operáló holland szabadságpárti Geert Wilders a maga narratívájában egyenesen azt látta, hogy a gazdák azért kényszerülnek elhagyni a földjeiket, mert ott menedékkérők számára építenek központot, az alternatív iskolákat szervező Thierry Baudet pedig azt is kimondta, a holland kormány az Európai Unió forgatókönyvét követi a Great Resetre. Hogy mennyire kell komolyan venni a politikust, arról sokatmondó adat, hogy korábban azt is előadta, Soros György találta fel a koronavírust, hogy elvegye a szabadságunkat, igaz, később tagadta az egészet.

A politikus az új jobboldaltól elvárható módon némi spirituális töltetet is adott elképzeléseinek, szerintük a döntés fontos része, hogy megszakítsa a farmerek és a földjeik közti mélyebb kapcsolatot, mivel ezek az emberek veszélyeztetik a poszt-identitárius programot, amit ugye a globális elit talált ki.

Azt egyik tüntetéspárti politikus sem említi meg, hogy a tüntetéseket közel sem csak a kisemberek, és persze az elhallgatott igazságot harsogó politikusok támogatják, hanem például az ország takarmánykészletének jelentős részét előállító és szállító milliárdosok is, akiknek anyagi veszteséget okoz, ha csökken az állatállomány. Ők nemcsak a nitrogén környezeti hatásának bagatelizásáról szóló cikkek megjelenését támogatták, de a gazdákat is bátorították rá, hogy menjenek tüntetni. Nyilván nem véletlenül nem került elő ez a része a történetnek, hiszen nem illik bele a kisember gonosz nemzetközi milliárdosokkal folytatott harcába, ha történetesen Hollandia egyik legprivilegizáltabb családja is ott áll az elnyomottak oldalán.

A holland konteósok hangjára nagy meglepetésre épp a Fox tévécsatorna sztárja, a nemrég Magyarországon is haknizott Tucker Carlson is felfigyelt, márpedig ha valami szerepel a trumpizmus egyik apostolának számító Carlson műsorában, az garantáltan visszhangozni fog Európában is. A műsorban a Baudethoz hasonlóan a Fórum a Demokráciáért pártból indult, jelenleg politikai elemzőként dolgozó Eva Vlaardingerbroek magyarázta el a kommunista összeesküvést a gazdák ellen, kiemelve, hogy az számára teljesen egyértelmű, hogy nem a nitrogénválság miatt csinálja ezt a kormány, hanem a bevándorlók, illetve az általuk a kevertté tett népesség kialakulása miatt. 

A Hollandiában csak árja hercegnőnek becézett politikus az alternatív hírekben utazó Rebel Newsnak azt is elmagyarázta, hogy ennek a vége az lesz, hogy ők kisemmizettként rovarokat fognak enni, miközben „ők” birtokolják a földeket.

A múlt héten az amerikai és a kanadai médiában többször is megjelent Vlaardingerbroek számos ilyen állítást visszhangzott. Azt mondta Tucker Carlsonnak:

„Világos, hogy a kormány nem a nitrogénválság miatt teszi ezt. Azért teszik, mert akarják ezeknek a gazdálkodóknak a földjét, és bevándorlókat akarnak betelepíteni a földekre.”

A dilivonaton most sem volt fék: másik hasonló alt-right oldalakon holland nyilatkozók kezdték magabiztosan kijelenteni, hogy a nitrogénes álhírt eleve a kormányuk találta ki, hogy elvehesse a földeket, de voltak influenszerek, akik egyenesen a koronavírussal kötötték össze a dolgot arra hivatkozva, hogy az akadozó élelmiszerellátás a védőoltásokkal együtt gyengíti az emberek ellenállását.

A holland gazdák helyzete tökéletes történet az amerikai trumpistáknak:

fontos, hogy egy átlag amerikai Hollandiáról még Kanadához képest is nagyon keveset tud, ezért nemcsak félremagyarázni lehet egy történetet, hanem azt is demonstrálni lehet vele, hogy az egzotikus távoli országhoz hasonló jövő vár az USA-ra is, ha csak nem váltják le a szabadkőműveseket.

Ráadásul Kanadához hasonlóan Hollandiának is liberális vezetése van (vagyis főleg liberális konzervatív, de Hollandiáról beszélünk ugyebár), Mark Rutte miniszterelnök pedig lelkes kritikusa a jobboldali radikalizmusnak.

Importra is alkalmas azon túl is, hogy az európai populista jobboldal nagy lelkesedéssel importál minden amerikai problémát, legyen szó PC-terrorról vagy LMBTQ-lobbiról, hiszen a farmerek körüli botrány még a rárakott hazugságok mellett is több hagyományos szorongást egyesít: a hagyományos életet állítják szembe a városi okoskodókkal, mintha utóbbiak el akarnák venni azt. Erre jön a hagyományos lecseréléstől való félelem is, aminek szélsőséges megjelenése a Great Reset-elmélet.

Ez a bizonytalanság és eldobottságérzés ezerféle rossz irányba vezethet: a De Groene elmerülve a farmerek mozgalmának fő közösségi médiában létrehozott központjaiban azt vette észre, hogy a saját létező problémáik mellett előkerültek a járványtagadó hangok és a QAnon, vagy ahhoz hasonló konteók is. 

A valódi veszély tehát nem is önmagában a farmerek tragédiája, hanem az, ahogy a nemzetközi konteóhívők rátelepednek, és a jogos sérelmeket arra használják fel, hogy igazolják a nemzetközi összeesküvés-elméleteket.

Ironikus, hogy a szuverenista politika jelentős részének felkapott témái épp úgy vannak az Egyesült Államokból importálva, mint ahogy ők maguk képzelik a titokzatos irányító háttérhatalmat.

Kérdéses persze, hogy a nagy lakosságcseréről és bogárevésről szóló elméletek mennyire segítenek a megélhetésüket féltő holland gazdákon, de azért ezzel kapcsolatban is lenne tippünk.

KIEMELT KÉP: Traktoros tüntetés Hollandiában. A szöveg magyarul: Ahol az igazságtalanság joggá változik, ott az ellenállás kötelesség (forrás: Arnold Bartels / Wikimedia Commons)

EDDIG NEM LINKELT, DE FELHASZNÁLT FORRÁSOK: AP, Corbett Report, Unherd

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek