Nem csak a katásoknak, a könyvelőknek is óriási pofon az új szabályozás

Szerző: Balogh Gábor
2022.07.22. 13:50

A kata ellehetetlenítésének hírére drámai hangvételű közleményben kongatta meg a vészharangot a szakma felett a Minősített Könyvelők Egyesülete (MINKE). A szervezet elismeri, hogy az adózási forma átalakítása szükséges, ám „többszázezer család életének feldúlását” elfogadhatatlannak tartják. Az „életszerűtlen és teljesíthetetlen” változtatások nem csak a katásokat, de a könyvelőket is nagyon nehéz helyzetbe hozzák.

Nem csak a katásoknak, a könyvelőknek is óriási pofon az új szabályozás

Harkai István, a MINKE elnöke az Azonnalinak elmondta: az új szabályozás annyira megnöveli az adminisztratív terheket, hogy jónéhányan úgy dönthetnek, inkább elhagyják a pályát. A szakma elöregedése hosszú évek óta komoly probléma, sokan már most is nyugdíjasként dolgoznak. Az adózási szabályok folyamatos kiszámíthatatlan változtatgatása miatt évről évre egyre többen hagynak fel a a könyveléssel, és félő, hogy nem kevesen lesznek, akiknek most lesz „végképp tele a hócipőjük”– véli a szakember.

A több adminisztráció elvileg több szolgáltatással, tehát többletbevétellel is járhatna, ám rengeteg kisvállalkozó ezt már nem tudja kifizetni. Ráadásul „aki tisztességesen dolgozik ebben a szakmában, az már most a kapacitásai határán jár” – mutat rá.

„Én még egyetlen olyan könyvelőt sem hallottam ujjongani a katatörvény miatt”

– hangsúlyozza Harkai István.

Hozzátette: a katázás lehetőségének szűkítése sok könyvelőt nem csak szakmailag, de egzisztenciálisan is nagyon nehéz helyzetbe hoz, hiszen több mint 40 százalékuk eddig maga is katázott, most pedig elveszíti ezt a lehetőséget.

A kormány szerint az átalányadózásra való átállás jó lehetőség a katásoknak. Sőt, György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára egy Facebook-bejegyzésben azt írja: akinek a bevétele kétmillió forint alatt marad, még jobban is jár.

Harkai István szerint azonban ez csak azok számára járhat valódi előnyökkel, akiknek már eddig is az átalányadózást kellett volna választaniuk, valamiért mégis katáznak. Ők azonban nincsenek sokan. A MINKE elnöke szerint az új törvény

a katások mintegy 90 százalékát kiszorítja ebből az adózási formából, és nagy többségük „drasztikusan rosszabbul jár majd”.

Nem csak azért, mert több adót kell fizetnie, hanem azért is, mert a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt
a könyvelés havi 15 ezer forinttal is többe kerülhet.

„Ez egy óriási és váratlan pofon az egész kisvállalkozói szférának” – összegez a szakember. Hangsúlyozza: hogy ez alól kivételt képeznek a taxisok, az szakmailag teljesen indokolhatatlan.

„Aki élt a kilencvenes évek elején, talán sejtheti, mi áll e mögött valójában”

– mondja Harkai, hozzátéve: nyilván a döntéshozók is tisztában vannak azzal, hogy ha nem ételfutárok dobozaival, hanem taxikkal zárnák le a hidakat, az egészen más következményekkel járna.

A szakember szerint az állam a várható bevételekkel is rosszul kalkulál. A jövő évi költségvetés ugyanis alaposan túlbecsüli a katából befolyó adót. Vagy a kormány számolta el magát, vagy további módosításokra számíthatunk a közeljövőben – véli a szakember. Mi az utóbbiban reménykedünk, mert ennél minden bizonnyal csak jobb megoldás születhet – hangsúlyozza Harkai István.

NYITÓKÉP: Tüntetés a katatörvény ellen július 15-én, fotó: Vécsei Krisztina/Azonnali

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek