Graffitivel üzenték Üzbegisztánból: nem biztos, hogy Putyinnak van igaza

Szerző: Balogh Gábor
2022.07.19. 09:27

Szellemes – és nem veszélytelen – graffitit festett fel egy üzbég street art művész.

Graffitivel üzenték Üzbegisztánból: nem biztos, hogy Putyinnak van igaza

Az alkotás címe: „Hogy ki a jó és ki a rossz, attól függ, melyik oldalról nézed.”

Az Inkuzart művésznevű alkotó valósi kilétét nem csak azért fedi homály, mert a műfajban általában ez a szokás, hanem azért is, mert Üzbegisztán a világ egyik legkeményebb diktatúrája, ahol a közéleti véleménynyilvánítás bármely formájáért könnyen megütheti a bokáját bárki.

Igaz, az évtizedek óta Moszkva hűséges szövetségesének számító ország mostanában mintha próbálna némi távolságot tartani a Kremltől. Nemrégiben az oroszok ötödik hadoszlopának tartott számító karalpak kisebbség autonómiáját erősen megnyirbáló alkotmánymódosítást is belengettek. Sokak szerint ennek fő oka, hogy Ukrajna lerohanása óta a szovjet utódállamokban egyre jobban tartanak az orosz birodalmi ambíciók újraéledésétől.

Karalpaksztán széleskörű önrendelkezését Üzbegisztán függetlenné válása után kifejezetten moszkvai nyomásra adták meg, ennek szűkítése pedig világos üzenet Putyinnak. Illetve csak lett volna, ha a térségben a hírre nem törnek ki véres zavargások, amelyek hatására végül a tervezetet visszavonták.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin és Savkat Mirzjojev üzbég elnök Taskentben 2018-ban

FOTÓ: A Kreml honlapja 

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek