Szeretnénk annyira megerősödni, hogy ha akarunk, az EP-választáson egyedül is indulhassunk

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.18. 07:09

Minden jel szerint Szabó Rebekára bízza a Párbeszéd, hogy társelnökként először önálló pártot csináljon belőlük. Többek közt erről beszélgettünk, de azért szóba került a régi LMP is.

Szeretnénk annyira megerősödni, hogy ha akarunk, az EP-választáson egyedül is indulhassunk

Nehéz most nem a katáról beszélni, úgyhogy tudjuk le az elején: rabszolgatörvény lesz ebből a történetből vagy netadó?

Én annak örülnék, hogy akit érint a kata, vagy akár csak szolidaritást vállalna, az kimenne az utcára és kinyilvánítaná a véleményét. Mi is ott vagyunk és úgy látom, egyre többen látják, hogy az Orbán kormány hazudik. De ezt nyilván az emberek döntik el, nem bocsátkoznék jóslásokba.

Akkor most már beszélhetünk a Párbeszédről is. Pár hónapja úgy tűnt, kiesett az országos politikából, aztán 2021 végén kiderült, hogy ön szerepel Karácsony Gergely mögött a párt saját listáján, később pedig egyéni jelöltnek is beugrott Pest 10-be (Gér Mihályt kegyeletsértés gyanúja miatt léptette vissza a párt – a szerk.), bár ott kikapott. Akkor már volt róla szó, hogy Karácsony a társelnökséget is leadná?

A Párbeszéd listaállításakor lehetett tudni, hogy Karácsony Gergely után én kapom a következő mandátumot, de a társelnökségről nem beszéltünk.

Nyolc évig volt Zuglóban alpolgármester, mi a különbség a két munka között?

Főleg az, hogy most ellenzékben vagyok, Zuglóban pedig azon az oldalon voltam, akiket megbíztak az emberek a kerület ügyeinek intézésével. Ott a helyi problémákra kell fókuszálni, bár zöld politikusként fontos a döntéseket a zöld értékek tükrében meghozni. Itt az a feladatom, hogy országos kontextusban nézzem a dolgokat. Az ellenzéki munka lehetne nagyon konstruktív is, de a fideszes kétharmaddal szemben semmi ilyesminek nincs igazán tere.

Nem demoralizáló ez így? Zuglóban tulajdonképpen nagyobb ráhatása volt a dolgokra, mint a következő négy évben lehet.

A fideszes kétharmad működése így közelről is kétségbeejtő, felháborító, szörnyű, nem is tudom, milyen jelzőket mondjak. De az önkormányzati munka is egyre nehezebb. A koronavírus-járvánnyal az önkormányzatok feladata is több lett, ekkor kezdte el a Fidesz a járványra hivatkozva megszorítani őket. Más országokban ugyanekkor segítettek nekik a kormányok.

Az önkormányzatok rengeteg közvetlen segítséget nyújtottak az embereknek, például Zuglóban mi szerveztük meg az idős emberek ellátását, bevásárlását, ebben a kormány nem hogy segítséget nem adott, de még pénzt is elvett. Önkormányzatot vezetni gyönyörű és megtisztelő feladat, de egyre nehezebb.

A negyedik kétharmad után ellenzéki képviselőként is át kell gondolni, mi a cselekvésnek az a tere, aminek értelme is van. Alapvető felelősségünk azokat képviselni, akik ránk szavaztak, de persze az az értékrend, amiben a Párbeszéd is hisz, a szociálisan érzékeny zöld politika, minden embernek jó az országban. Nehéz feladat, mert az emberek csalódottak, de módot kell arra találni, hogy érezzék a képviseletet.

Tényleg annyira rossz a helyzet most, hogy még a színfalak mögött sem lehet szakpolitikai kérdésekben tárgyalni a Fidesszel?

Én a Fenntartható Fejlődés Bizottságában vagyok, ott még talán rosszabb a helyzet, mint az ülésteremben. Ott legalább a parlamenti megszólalások műfaji kötöttsége miatt rá vannak kényszerítve, hogy válaszoljanak, bizottsági ülésen nincs ilyen. Ezek eddig úgy zajlottak, hogy az ellenzéki képviselő elmondta a javaslatokat, a kormánypárti képviselők semmit nem szóltak hozzá, aztán mindent leszavaztak.

Akkor nincs senki, akivel jó viszonyt ápolna a kormánypártból?

Nincs, de mások nevében nem tudok nyilatkozni. De én nem is hiszek ebben. Ha a helyzet úgy kívánná, hogy valamilyen társadalmi csoport érdekében egyeztetnem kellene fideszes képviselővel, természetesen megtenném, de nem hiszek abban, hogy ez érdemben előrevisz.

Csak azért nem mondom azt, hogy nehéz helyzetben vették át a Párbeszédet, mert mindig nehéz helyzetben voltak. Ennyi év után lehet alakítani azon a képen, hogy önök a párt, akik outsource-olnak politikusokat az MSZP-nek?

Lehet. Igazság szerint mi nem outsource-olunk, hanem az volt a missziónk, hogy valahogy rábírjuk az ellenzéki pártokat az együttműködésre. Azért, mert azt gondoltuk, a Fidesz-kormány árt az országnak, és le kell váltani, ez pedig csak szoros együttműködéssel sikerülhet. Ez nem kedv kérdése, hanem az ország érdeke. Ezért javasoltuk az előválasztást, aminek az első próbájakor, 2019-ben lett is eredménye Budapesten.

Az együttműködés szükségességét most már a többi ellenzéki párt is elfogadta. A 2022-es választás pedig azt mutatta meg, hogy ez sem elég önmagában. Ezért fontos hiteles üzeneteket megfogalmazni a választók felé, és ez talán hatékonyabb úgy, ha a saját karakterünket jelenítjük meg, és fogalmazzuk meg zöld értékeinket a mindennapi élet szintjén.

Az minek köszönhető, hogy miközben egész Európában egyre népszerűbbek a zöldek, Magyarországon két zöld párt összesen sem érné el a bejutási küszöb környékét sem?

Európában azért ilyen népszerű, mert zöld ügyekkel kapcsolatos válság van: klímaválság, energiaválság és az élővilág válsága. Én biológus vagyok, sokat tanultam ezekről az egyetemen, ahonnan úgy jöttem ki, hogy klímaválság van, de erről Magyarországon akkor még nem lehetett sokat olvasni. De annyit hajtogatták ezt kutatók, és sajnos a válság tünetei is egyre nyilvánvalóbbak, hogy átment a köztudatba. Amikor az emberek látják, hogy baj van, keresik azokat a pártokat, amik erre adnak kézzelfogható választ.

Magyarország sajátos helyzetben van: a kétharmados Fidesz-kormány kommunikációja döbbenetesen ostoba, amikor azt mondják, hogy aki a közösségi közlekedést előtérbe helyezi, az felül a brüsszeli dilivonatra, és ők nem szólnak bele az emberek közlekedési meg fogyasztási szokásaiba. Miközben amúgy mindenbe beleszólnak.

Orbán Viktor még a kampányban közölte , hogy nem a klímaválsággal, hanem a családokkal akar foglalkozni. Mintha ez a kettő egymás ellentéte lenne, és a családok jövője nem lenne veszélyben a klímaválság miatt.

Tehát a kormányzat mindent megtesz, hogy a zöld kérdést az emberek ne tartsák olyan fontosnak, ha viszont felvet témákat, akkor ügyelnek rá, hogy látszólag náluk legyen a megoldás is. Csak mindig kiderül, hogy nem értenek hozzá.

Az sem tesz jót persze, hogy épp egy súlyos választási vereség után vagyunk.

Azért az LMP és a Párbeszéd már a választás előtt sem állhattak önállóan különösebben jól!

Nem tudom, erre nehéz lenne visszamenőleg válaszolni. Azt gondolom, hogy a Párbeszéd által fontosnak tartott ügyek fontosak az embereknek is, és egy pártnak az a feladata, hogy megtalálja az embereket, akiket képviselni tud.

A politikához kellenek rövid és közérthető szlogenek is, tudna mondani gyorsan valamit, amivel meg tudja győzni az utca emberét?

Szerintem az a fontos, hogy a mindennapi problémákat, mint az élelmiszerválság, az aszály, vagy a kormány rezsihazugsága, olyan politika tudja megoldani, ami foglalkozik ezeknek a gyökerével, és el tudja mondani, hogy ezeknek az árát nem a kiskeresetű emberekkel kell megfizettetni. Jó példa erre a zöld rezsicsökkentés, ami szinte minden embert érint, hiszen a lakóépületek nem energiahatékonyak. Mindenki örülne vissza nem térítendő támogatásnak erre a célra, ami környezeti és szociális problémákat egyszerre tudná kezelni.

Ezek szerint a Párbeszéd gyakorlatias párt lesz inkább?

Kellenek rövid szlogenek, de a lényeg, hogy mindennapi problémákon keresztül mutassuk meg, mit gondolunk. Ha látjuk az aszályt, hogy porzik minden, hogy nincs víz, akkor nem is kell már sajnos olyan hosszan magyarázni a klímaválság mibenlétét

Nosztalgiázzunk kicsit! Visszanézve a történelmet, jó döntés volt szakadni az LMP-vel?

Ez kicsit olyan , mintha megkérdeznének valakit, hogy jó döntés volt-e elválni a párjától tíz éve. Egy adott helyzetben az ember mindig a lehető legjobb döntést akarja hozni, az időgépet pedig még nem találták fel. Mi azt gondoltuk, és ez akkor helyes döntés volt, hogy minél előbb le kell váltani az Orbán-kormányt, és ehhez az ellenzéki pártok együttműködése az út. Ez a döntés vezetett a szakadáshoz és ez akkor helyes döntés volt. Az Orbán-kormány leváltását azóta csak fontosabbnak tartom.

Azt jól érzékelem, hogy a klasszikus LMP-tagság 2010-ben már az elején is nagyon széttartó volt? Nehéz elképzelni, hogy sok közös van önben és mondjuk Schiffer Andrásban.

Sokfélék voltunk, de sokat is beszélgettünk. Schifferrel egy frakcióban voltunk, egy párt pedig nem egy baráti társaság. Minden pártban vannak barátságok, de olyanokkal is együtt kell dolgozni, akik nem azok.

Hogy eleve széttartó lett volna, azt nem gondolom, de nem is szívesen beszélek az LMP történetéről így 2022-ben, ez már a múlt.

Nyilván azért kérdezem, mert a közös emlékezetben az LMP egy többre hivatott társaság volt, ami talán nem lett rendesen kipörgetve.

Nálunk ez a kipörgetés a Párbeszéd, mi itt vagyunk, és küzdünk ugyanazokért a célokért. Szerintem ez egy fontos értékközösség, és néhányan egyébként LMP-alapítók is vagyunk. Érdekes a történelem, de az a fontos, hogy mi 2022-ben mit tudunk az országnak adni.

Az, hogy mit gondolnak az országnak adni, már elmondta nagyjából, de hogyan tervezik ezeket a gondolatokat eljuttatni az emberekhez? Egyáltalán kiket céloznak?

A hétvégén volt egy kongresszusunk, az elfogadott stratégia megvalósítását nem úgy képzelem, hogy két hét alatt megoldjuk. Kevés a független médiafelület, ráadásul sokak elsődleges tájékozódási pontja a televízió. A hitelesség is nagyon fontos, ez pedig akkor van meg, ha az emberek személyesen is találkoznak a politikusokkal.

Én végigjártam a körzetem mindenhol a kampányban, de ez nem elég. A személyes jelenlétet, a közösségépítést, egyfajta mozgalomépítést tartok fontosnak.

Sokaknak nem tetszik a Fidesz kormányzása. Tudom, ez furcsán hangzik a Fidesz kétharmados győzelme után, de rengetegen szavaztak rájuk félelemből, aggodalomból vagy azért, mert nem volt elég hiteles az ellenzéki jelölt. Ezeket az embereket is meg kell találni, és kapcsolatot építeni velük.

Nem épp most bizonyosodott be, hogy nincsenek kiábrándult fideszesek?

Valemelyest vannak egyébként, de nem rájuk fókuszálnék, hanem azokra, akiket zavar, hogy miért nincs minden településen háziorvos, miért egyre drágább minden, vagy akár miért veszik el tőlük a katát így 45 napos határidővel, vagy miért csapták be őket a rezsihazugsággal

Tulajdonképpen szervezetépítésről beszélt. Ebben reálisan nézve hogy áll a Párbeszéd, tragikusan vagy nagyon rosszul?

Nem annyira jól. De a kudarcos választás után nekünk is meg kellett küzdeni a gyásszal. Ez egy olyan gödör, amibe természetes, hogy mindenki belezuhant. Pártvezetőként az a feladatom, hogy ne sokáig szomorkodjunk, hanem minél előbb keljünk fel újra. Én nem akarnék ennyire dolgozni ezen, ha nem tartanám ennyire rossznak Magyarország kormányát, és ha nem szorongana minden fiatal attól, hogy mit hoz a jövő. Én is szorongok.

Amikor a parlamentben felteszek egy kérdést az Alföld elsivatagodásáról, akkor azt látom, hogy az államtitkár 1970-es évekbeli öntözési megoldásokról beszél. Nincs bennük innováció a 21. század problémáinak megoldásához.

Van konkrét terv az országos hálózat felépítéséről? És ami még fontosabb, van rá pénz?

A pénz fontos és nehéz kérdés, a Fidesz mindent megtett a források csökkentéséért. De nekünk az értékes erőforrásunk az emberek, akik már most jönnek és segítenek, és azok, akiket a jövőben meg kell találnunk.

És igen, tervek is vannak, elfogadtunk koncepciót és stratégiát is. 2024-ben EP- és önkormányzati választás is lesz, a helyi építkezésnek az is funkciója, hogy az önkormányzati választáson hiteles emberekkel tudjunk elindulni. Erre már fel lehet fűzni egy szervezetépítést.

Zöld pártként nem kihagyott ziccer, hogy az országszerte önöktől nem olyan távol álló környezet- és állatvédelmi szervezetek környékén nem jelentek meg? Az állatvédelmet legerősebben eddig a Mi Hazánk képviselte.

Én rengeteget dolgoztam ezen a területen. Mióta újra országgyűlési képviselő vagyok, azóta a megszólalásaim legalább egyharmada állatvédelemről szól. Akár napokat is beszélek róla, hogy abszolút felelőssége van az embereknek minden élőlény felé, ezt állatvédőként és ökológusként is vallom.

Fontos a kapcsolat a civil szervezetekkel, de ma ők meglehetősen óvatosak az ellenzéki politikusokkal, nagyon ki vannak szolgáltatva a kormánynak. Az állatvédők adományból tartják fenn magukat, és tartanak tőle, hogy egy politikai állásfoglalás után elveszthetik a támogatók egy részét. Érthető, hogy nem fognak ellenzéki politikusokkal fotózkodni még akkor sem, ha szimpatizálnak velük.

Már biztosan külön indulnak az EP-választáson?

Egyelőre még semmilyen konkrét döntést nem hoztunk, és ennek nincs is itt az ideje. Most erősödni akarunk, a 2024-es választási együttműködésekre nem most kell megadni a választ. Olyan helyzetben szeretnénk lenni addigra, hogy ha akarunk, akkor egyedül is el tudjunk indulni. Abban biztosak lehetnek a választók, hogy a zöld értékek képviselete és a Fidesz legyőzése lesz számunkra a fontos cél.

KIEMELT KÉP: Aradi Péter / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek