Ötödik napja tüntetnek a katás változások ellen, hétfőn a Margit hidat blokkolták le a tüntetők

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.07.18. 07:48

Viszonylag feszült a helyzet a Margit-hídon, ahol a tüntetők se buszt, se villamost nem akarnak átengedni.

Ötödik napja tüntetnek a katás változások ellen, hétfőn a Margit hidat blokkolták le a tüntetők

Hétfőre is tüntetés szerveztek a biciklifutárok a kormány katás módosításai miatt, és ez az jelenti, hogy zsinórban ötödik napja foglalnak el Budapesten hidakat a tüntetők.

A demonstrációt reggel hét órára hirdették meg, és helyszíni tudósítónk szerint e hír megírásának pillanatában már néhány százan vannak ki a Margit híd budai hídfőjénél. A hídon eleinte mindkét irány felé egy-egy sáv szabadon volt,

de kisvártatva a teljes forgalmat leblokkolták a futárok, hiába kérték a szervezők, hogy a villamosokat engedjék át, a résztvevők úgy döntöttek, hogy nem fogják, és ebből nagy feszültségek adódnak. 

A helyszínen eddig egy politikust fedeztünk fel Hadházy Ákos parlamenti képviselő személyében, de kint van az aktivista Molnár Áron, Noár is, aki a közösségi médiában hívott csatlakozásra.

A tüntetésen számos felszólaló nyilvánult meg, legtöbben a megélhetésük ellehetetlenítését kifogásolták, és bár reggel kilenc körül a hivatalos tüntetés véget ért, a demonstrálók a helyükün maradtak, és azt skandálják, hogy egész nap ott lesznek.

Tudósítón jelenti, hogy néhányan a futárok közül azt tervezik, hogy a Nyugati környékét fogják elfoglalni, és el is indultak feléje. Miután elérték, a menet nem állt meg sokáig, hanem továbbindult az Oktogon felé a körúton, a tömegmásik fele a Margit hídon maradt. 

A tömeg valamelyest szétszéledt, miután a Deák-téren át eljutottak az Astoria felé, ahol a már szokásos célpont felé, az Erzsébet híd felé vették az irányt. Tudósítónk szerint bár kveseben vannak, mint a Margit hídi kezdetkor, néhány százan még mindig maradtak. 

Közben körülbelül háromszáz készenléti rendőr jelent meg a Margit hídon, és az ott maradt két-háromszáz embert felszólították, hogy menjenek fel a járdára. Ennek többen nem tettek eleget, az út közepén maradókat sokkoló használatával oszlatták el a hídról erről Jámbor András parlamenti képviselő élő videóban számolt be a Facebook-oldalán:

A Ferenciek terén aztán az oszlatás hírére az előzőleg elindult második csoport úgy döntött, mégsem kockáztatják meg az Erzsébet híd elfoglalását, inkább visszamennek a Margit hídra. 

A megszorításellenes tüntetők a Kossuth-térre értek, ahol egy levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak, amit bárki aláírhat. Eben azt kérik, hogy tervezzék újra a rezsicsökkentés csökkentését, tolják el a kata módosításának bevezetését januárra és ne csak tolják el, de tervezzék is újra a kata módosítását.

Ezután a tüntetők a képviselői irodaházakhoz indultak, de az Olimpia park mellett rendőrsorfal állta el az útjukat. Néhányan bementek a parkba, és megpróbálták kikerülni őket, de a rendőrök elkezdtek a parkban igazoltatni, és olyanokat is kivittek onnan, aki nem is tüntettek, csak békésen üldögéltek. 

Hírünk a részletekkel frissül.

NYITÓKÉP és a cikkben szereplő fotók és videók: Cserdi Nóra/Azonnali

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek