Két ukrán régióban is elkezdik bíróság elé állítani azokat, akik kritizálják az oroszokat

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.16. 08:53

A hadsereg hiteltelenítése már Herszonban és Zaporizzsjában is elég egy eljáráshoz.

Két ukrán régióban is elkezdik bíróság elé állítani azokat, akik kritizálják az oroszokat

Minden jelt szerint a jelenleg orosz kézen lévő Herszonban és Zaporizzsjában is elkezdődött az orosz uralom kiépítése: a már Moszkvához hűséges hatóságok megígérték, minden lakost bíróság elé állítanak, aki hitelteleníti az orosz hadsereget – írja a Novaja Gazeta.

Herszon régió orosz hatóságok által kinevezett feje, Vlagyimir Saldo rendeletet írt alá, amely tiltja „a szélsőséges tevékenység minden megnyilvánulását Herszon régió területén".

A dokumentum a szélsőségeket a katonai-polgári közigazgatás, választási bizottságok, társadalombiztosítási szervek és önkéntes szervezetek akadályának nevezte. Emellett tiltás alá került a „terrorizmus propagandája és minden hasonló tevékenység.”

Jevgenyij Balickij, zaporizzsja régió oroszok által kinevezett vezetője is elmondta, hogy aláírt hasonló rendeletet „a törvényes rend biztosítása, a provokációk megelőzése és a társadalmi-politikai veszélyt jelentő tevékenységek ellensúlyozása érdekében.”

Ukrajna már korábban felszólította a környék lakosságát, hogy meneküljenek: Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint az ukrán ellenőrzés alatt tartott területek jelenleg biztonságosabbak, mint az orosz fél által bekebelezettek, ugyanis utóbbiban a lakosságot sokszor emberi pajzsként használja a hadsereg.

KIEMELT KÉP: Friss fotó Herszonból (forrás: z.mil.ru)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek