Akár tízszeresére is nőhetnek a katás adózásból kiesők banki költségei

Szerző: Balogh Gábor
2022.07.14. 12:01

Aki bekerül az áfa-körbe, többé nem minősül magánszemélynek, és így számos kedvezményt veszít el.

Akár tízszeresére is nőhetnek a katás adózásból kiesők banki költségei

Drasztikus mértékben drágulhat a bankolás azok számára, akik az új törvény miatt kiesnek a katás adózásból – hívja fel a figyelmet közleményében a BiztosDöntés.hu pénzügyi portál.

Eddig a katások nem tartoztak az áfakörbe, így a magánszemélyek számára kínált bankszolgáltatásokat is igénybe vehettek,

amelyek árazása jóval kedvezőbb, mint a vállalkozói számlák esetében. Ezen kívül maga az állam is támogatja a lakosságot egyes pénzügyi költségekben, melyet a vállalkozók már nem élvezhetnek.

Azok a katás vállalkozók, akik a szabályok változása miatt elhagyják az áfamentes kört – hacsak nem kizárólag tárgyi adómentes szolgáltatást végeznek – komoly előnyöket vesztenek el.

Megszűnik a 20 000 forint alatti utalások pénzügyi tranzakciós illeték-mentessége, vagy 20 000 forint felett az első 20 000 forint illetékmentessége. Ez 60 forinttal megdrágítja minden egyes utalás banki díját.

Megszűnik az ingyenes készpénzfelvétel havi két alkalommal, legfeljebb összesen havi 150 000 forintig. Ez 900 forinttal emeli a bankolás költségeit, ha valaki a teljes kedvezményt kihasználta eddig.

Emelkedik a számlavezetési díj is, mivel ez az áfakörbe tartozó ügyfelek számára mindenhol jóval drágább. A vállalkozói számlák például biztosan sehol sem mentesek a a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

A portál példája szerint ha egy katás vállalkozó havi 300 000 forintos bevétel mellett havi néhány, összesen 100 000 forintos utalásos, illetve csoportos beszedéses tranzakciót végez 1 darab közel 100 ezres ATM készpénzfelvétel mellett, erre még mindig találunk havi 300-400 forintos tartományba eső bankköltséget a lakossági számlák körében.

A pénzforgalmi bankszámlák között

ugyanezekre a tranzakciókra mintegy tízszer ekkora ajánlat a legkedvezőbb a hazai piacon.

A katás vállalkozóknak – bár az új szabályok 2022. szeptember 1-én hatályba lépnek – az adózásuk választásáról szóló nyilatkozatokat ráér 2022. szeptember 25-ig benyújtani az adóhivatalhoz. Akik a KATA helyett átalányadóra váltanak, 2022. október 31-ig jelenthetik be NAV-nak.

NYITÓKÉP: Illusztráció

FOTÓ: Negative Space/Matt Moloney

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek