Megkezdték a Hadtörténeti Múzeum kiállításainak bontását, az egész épületet át kell adniuk a HM-nek

Szerző: Balogh Gábor
2022.07.14. 07:00

Múlt hét elején járta be a sajtót a hír, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HIM) épületébe a Honvédelmi Minisztérium (HM) költözhet be. Ezt kormányzati részről azóta sem ismerték el, de a kiállítások bontása már megkezdődött.

Megkezdték a Hadtörténeti Múzeum kiállításainak bontását, az egész épületet át kell adniuk a HM-nek

Az Index múlt hétfőn írta meg, hogy értesüléseik szerint az új honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf arra készül, hogy a Kapisztrán téri komplexumba helyezi át a minisztérium irodáit. Az elképzelésről már korábban is pletykáltak, hiszen évek óta érzékelhető törekvés, hogy a Várban kormányzati központot alakítsanak ki.

Egy, a HIM dolgozói számára rendezett állománygyűlésen kiderült: a tervet most végrehajtják. Az Index cikke szerint azt nem közölték, hogy a költözés mikorra vérható, és pontosan mekkora részét érinti az épületegyüttesnek. Az Azonnali azonban több forrásból is úgy értesült: a változás gyors és drasztikus lesz. A HIM-ben a legtöbben kész tényként kezelik:  

az egész komplexumból ki kell vonulniuk.

„Egy hibrid megoldást teljesen életszerűtlennek tartok” – fogalmazott egyik forrásunk. Ez várhatóan nem csak a tárlatokat, de a teljes intézményi hátteret is érinti. A Kapisztrán térről fokozatosan távoznia kell az irodáknak és a raktáraknak is. Hogy ez pontosan hogyan és milyen ütemezéssel valósul majd meg, arról egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptak az intézmény dolgozói.

Ahogyan arról sem, hova költöztetik át a HIM-et, és az átmeneti időszakban mi lesz a sorsa az itt őrzött rendkívül értékes anyagnak. A kiállított tárgyak valószínűleg egyelőre konténerekbe kerülnek, ám, hogy ez az állapot meddig tart, annak megjóslására egyik forrásunk vállalkozott. Azt azonban többen is megerősítették, hogy

a tárlatok bontása a hét elején megkezdődött.

Elsőként az egy évvel ezelőtt felújított, 1918-1948 közötti időszakot bemutató kiállítást szerelik le. Erről a múzeum honlapján hétfőn jelent meg egy szűkszavú tájékoztatás, mely szerint „A mai naptól (2022. július 11.) a „Piavétól a Donig – a Dontól a Dunáig. Magyarország katonai története 1918-1948” című kiállításunk technikai okokból bezár.”

Egyelőre az új székhelyről sem tudni semmi biztosat. Van, aki azt hallotta, Kecskemétre, más szerint Székesfehérvárra költöztetik a HIM-et.
Legalább ekkora bizonytalanság uralkodik a dolgozók jövőjét illetően. Az Index már múlt héten arról írt, hogy feletteseik arra biztatták őket, „aki csak teheti, puhatolózzon más álláslehetőségek iránt”. „Egy évekig tetszhalott intézményben sok tárlatvezető, vagy üzemeltető nem fog kelleni” – fogalmazott egyik forrásunk.

Személyi változásokhoz vezethet az is, hogy az intézmény élére új vezető kerül. Július elején leváltották Kovács Vilmos ezredest, aki 2011 óta volt a HIM parancsnoka. Helyére Töll László ezredes érkezett. A két katonatiszt több forrásunk szerint is hosszú évek óta nem ápol felhőtlen viszonyt.

Az ország egyik legnagyobb és legszínvonalasabb közgyűjteményének jövőjéről tehát nem csak a nyilvánosságban, de az intézmény falain belül is alig tudni többet, mint ami a HM semmitmondó válaszában állt, amelyet múlt héten a Telex kérdésére küldtek: „Dr. Kovács Vilmos ezredes úrnak megköszöntük az elmúlt 11 évben végzett munkáját, az új parancsnokkal, Dr. Töll László ezredes úrral pedig áttekintjük a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum feladatrendszerét és jövőjét. A katonai örökség megőrzése és bemutatása fontos feladatunk, melyben az intézmény kiemelt szerepet kap. Célunk, hogy ez méltó, 21. századi körülmények között valósulhasson meg.”

A dolgozók nagy többsége szorongva, többen kifejezetten elkeseredetten fogadják a villámgyors változtatásokat, és a jövőt övező szinte teljes bizonytalanságot. Azt azonban többen is megjegyezték, hogy az épületegyüttes mindenképpen felújításra szorul, és múzeumként is egyre nehezebben felelt meg a 21. századi kihívásoknak. Van, aki abban bízik, hogy a kényszerű költözés talán pozitív mérleggel is zárulhat, ha az intézmény kap egy olyan új komplexumot, mint amilyet a Népművészeti Múzeum, vagy amilyet a Magyar Zene Házának építettek.

Hogy a félelmekből és reményekből mi válik valóra, azt a Kapisztrán téren nem, legfeljebb Balaton utcában, a Honvédelmi Minisztériumban tudják néhányan. Ők azonban egyelőre nem osztják meg ezt senkivel.

Nyitókép: A Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épülete

Fotó: Wikimedia Commons/Misibacsi

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek