„Alaszka a miénk” feliratú plakátok tűntek fel Szibériában

2022.07.13. 09:10

Az orosz hatóságok szerint magánakcióról van szó.

„Alaszka a miénk” feliratú plakátok tűntek fel Szibériában

A szibériai Krasznojarszk városában egy Alaszka a miénk feliratú óriásplakát tűnt fel - számolt be az Euronews.

A tábla nagy felháborodást keltett a közösségi médiában és többen is háborús szándékot véltek benne felfedezni, de az orosz hatóságok szerint szó sincsen ilyesmiről.

A krasznojarszki transzparens képét először a népszerű orosz üzenetküldő platformon, a Telegramon osztották meg. A fotót először közzétevő férfi azt állítja, hogy több ilyen óriásplakátot látott már a szibériai város környékén, Krasznojarszk kormányzati weboldalain vagy csatornáin azonban nincs információ ezekről a transzparensekről.

A városvezetés az orosz állami médiának azt mondta, hogy ez a hirdetés magánkezdeményezés, és semmi köze a hivatalos kormányzati politikához.

Az egyik nyom arra, hogy ki áll a hirdetőtáblák mögött, az Oroszország térképe mellett megjelenő hegyek képe - állítja az Euronews.

A lap szerint ugyanis a kép pontosan visszavezethető az Alaszka nevű cég logójára, amely Krasznojarszkban árul lakókocsikat. Az orosz média arról számolt be, hogy ezek a bannerek valójában reklámok, amelyeket a vállalat fizetett és készítetett.

Csak arról van szó, hogy az igazgatónk nagyon hazafias. Ezért úgy döntöttünk, hogy megmutatjuk, hogy a hazafiság, az importhelyettesítés mellett vagyunk” - nyilatkozta a cég képviselője a helyi médiának.

Az Euronews szerint minden jel arra mutat, hogy a vitatott transzparens inkább a Duma szóvivőjének megjegyzéseit támogató hazafias lépés, mint bármilyen szélesebb körű orosz kormányzati kezdeményezés.

A hirdetés azután jelent meg, hogy az orosz parlament szóvivője, Vjacseszlav Volodin felvetette, hogy Moszkva visszaveheti Alaszkát a Nyugat gazdasági szankcióinak megtorlásaként.

Volodin azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak emlékeznie kellene arra, hogy Alaszka orosz.

Az orosz állami parlament alelnöke állítólag még azt is javasolta, hogy tartsanak népszavazást" a területen arról, hogy akarnak-e Oroszországhoz tartozni.

A felvetést az amerikai tisztviselők nem éppen pozitívan fogadták, Alaszka kormányzója, Mike Dunleavy a Twitteren így reagált: Azoknak az orosz politikusoknak, akik azt hiszik, hogy visszavehetik Alaszkát: Sok szerencsét!

Az Orosz Birodalom volt az első, amely aktívan gyarmatosította Alaszkát a 18. század elején, mielőtt végül 7,2 millió dollárért - ami ma mintegy 142 millió eurót ér - eladta az Egyesült Államoknak.

NYITÓKÉP: Twitter

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek