A boszniai szerb rendőrség megakadályozta, hogy a népirtás áldozatainak családjai virágot vigyenek a genocídium egyik helyszínére

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.13. 14:00

Nem ez az első eset. Kilenc éve az áldozatok szülei áttörték a rendőrkordont, hogy virágot vigyenek egy kravicai épületbe.

A boszniai szerb rendőrség megakadályozta, hogy a népirtás áldozatainak családjai virágot vigyenek a genocídium egyik helyszínére

A boszniai Szerb Köztársaság rendőrsége nem engedte, hogy a szrebrenicai népirtás áldozatainak családjai virágot helyezzenek el szerdán az ország keleti részén, egy Bratunac közelében lévő intézményben  – írja a Slobodna Evropa.

A Kravicai Mezőgazdasági Szövetkezet épületében hivatalos adatok szerint 1995. július 13. és 14. között több mint 1300 szrebrenicai bosnyák foglyot, köztük kiskorúakat gyilkoltak meg.

Mint a Slobodna Evropa hozzáteszi, az intézmény előtt mintegy száz rendőr akadályozta a belépést. A zvorniki rendőrkapitányság ezzel szemben azt közölte a lappal, a rendőrök csak azért vannak a helyszínen, hogy biztosítsák az összejövetelt, és nem tiltották meg az épület látogatását. Az Oslobođenje szintén azt írja, hogy a kapuk zárva maradtak a hozzátartozók előtt, akik így a szövetkezet előtti kerítésnél tudták csak letenni a virágaikat.

Egyébként nem ez lenne az első alkalom, hogy a családok nem tudják akadálytalanul leróni tiszteletüket a szövetkezetnél. A Slobodna Evropa szerint a rendőrök kilenc éve szintén megpróbálták megakadályozni, hogy egy a boszniai népirtás áldozatai édesanyjainak fenntartott szervezet bejusson kravicai épületbe. Az anyák és hozzátartozók akkor végül áttörték a rendőrkordont, hogy virágot helyezhessenek el az intézményben.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek