Videó: Egy autós a tüntetőkre hajtott, több sofőr dudaszóval támogatta a demonstrálókat

2022.07.12. 14:30

A futár a villamossínekre is felhajtott. A szervezők oldották a meg a konfliktust. Később egy taxisofőr és egy idős demonstráló keveredett vitába.

Videó: Egy autós a tüntetőkre hajtott, több sofőr dudaszóval támogatta a demonstrálókat

Mint megírtuk, körülbelül ezren jelentek meg a Parlament előtti Kossuth téren kedden 10 órakor. A katatörvény módosítása ellen tüntetők később elfoglalták a Margit hidat, ahol így beállt a forgalom.

Helyszíni tudosítónk egy videót is készített, amin egy hídon rekedt ideges futár az autójával tolni kezdte az embereket, majd a villamossínekre is felhajtott. A helyzetet végül a szervezők és Jámbor András oldották meg.

A demonstrálók ezután elengedték a hídon rekedt autósokat, több sofőr integetett és dudaszóval batoritotta a résztvevőket. A videón viszont az is látszik, hogy egy taxis szóváltásba keveredett az egyik idős tüntetővel, de végül ebből az incidensből sem történt nagyobb konfliktus.

Jámbor András később azt közölte a közösségi oldalán, hogy az Erzsébet híd egy részét is elfogalalták a demonstrálók. Karácsony Gergely főpolgármester pedig szintén megszólalt a tüntetések és fennakadások miatt. Mint többek között írta, dolgoznak azon, hogy a demonstráció ne okozzon az elkerülhetetlennél nagyobb fennakadást a fővárosban.

Néhány héttel a választások után Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lengette be, hogy változhatnak a katázás szabáylai. Pár héttel később Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, hogy a szabályozás átalakításán dolgoznak.

Parragh egy Népszavának adott interjúban később azt mondta, hogy indokoltnak tartja a módosítást, mivel sok katás „kibújik az adózás alól”.  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke május végén egyébként kijelentette azt is, hogy az új rendszert nem év közben, hanem 2023 januárjában lenne a legideálisabb életbe léptetni.

A kata módosítása így bár várható volt, de a gyors változtatás és az új szabályok szigorúsága egyáltalán nem: hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be egy javaslatot a kata szabályainak módosításáról, és egy nappal ezután végleges döntés is születhet az ügyben. 

A tervezet egyik legproblémásabb pontja, hogy néhány hét múlva, a taxisokat kivéve, a katásoknak csak magánszemélyektől származhat bevétele. A rendelkezés többek között a tanárokat is érintheti, hiszen a jogszabály értelmében például nem adhatnak katás vállalkozóként különórát tanulóknak és nyelviskoláknak is.

NYITÓKÉP: Aradi Péter / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek