Kitilthatják Oroszországot és Fehéroroszországot a 2024-es párizsi olimpiáról

2022.07.11. 19:40

Még nem dőlt el a két ország sorsa, de nem jók a kilátások.

Kitilthatják Oroszországot és Fehéroroszországot a 2024-es párizsi olimpiáról

Oroszországot az ukrajnai invázió miatt kitilthatják a párizsi olimpiáról - figyelmeztetett Sir Craig Reedie, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi alelnöke a Guardian szerint.

Reedie, aki közel 30 éve a NOB befolyásos személyisége, úgy véli, kevés az esélye annak, hogy Oroszország és Fehéroroszország hamarosan visszatérhet a nemzetközi sportba.

Az orosz és fehérorosz csapatok pillanatnyilag nem indulhatnak azokon a versenyeken, ahol eldől, hogy ki kvalifikálhat a négyévente megrendezésre kerülő sporteseményre.

Reedie, aki a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget vezette, amikor az orosz doppingügyeket vizsgálták, azt mondta, hogy Oroszország párizsi részvételének kérdése most a "64 000 dolláros kérdés".

"Attól tartok, hogy döntést kell hozni arról, hogy mi történik a két országgal. Az én tippem az, hogy az általános vélemény az lesz, hogy ne kvalifikálják magukat" - mondta.

"A legnagyobb kérdés az, hogy hogyan vehetnének részt a sportolók az országok képviselete nélkül. Pillanatnyilag nincs egyértelmű módja ennek, ezért fenntartják a status quo-t."

Ezt a NOB februárban határozta meg, amikor azt javasolta, hogy az orosz és fehérorosz sportolók ne indulhassanak nemzetközi versenyeken, "a globális sportversenyek integritásának védelme és az összes résztvevő biztonsága érdekében".

Reedie elmondta, hogy több mint négy hónappal később még mindig széles körben osztják ezt a nézetet. A ritka kivételek közé tartozik a kerékpározás, a judo és a tenisz, ahol az oroszok egyéniben is indulhattak nemzetközi versenyeken, bár Wimbledonban például már tilalom alá kerültek.

"Az a probléma, hogy nagyjából két évvel a játékok előtt kezdődik a nemzetközi szövetségek és a NOB által meghatározott kvalifikációs időszak" - mondta. "A szövetségeknek pedig jelenleg egyértelmű utasításuk van, beleegyeztek abba, hogy nem hívnak meg oroszokat és fehéroroszokat versenyekre".

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek