Ezrek gyűltek össze Srebrenicában, hogy megemlékezzenek a népirtás 27. évfordulójáról

2022.07.11. 15:18

A ceremónia részeként ötven, eddig azonosítatlan áldozat újratemetésére is sor került.

Ezrek gyűltek össze Srebrenicában, hogy megemlékezzenek a népirtás 27. évfordulójáról

Több ezer ember gyűlt össze a kelet-boszniai Srebrenica városában a holokauszt óta Európában egyetlen elismert népirtás 27. évfordulója alkalmából, hogy részt vegyen 50 nemrég azonosított áldozat temetésén - írta meg az Al Jazeera.

A gyászolók Bosznia-Hercegovinából és a világ minden tájáról érkeztek Srebrenicába, hogy tiszteletüket fejezzék ki az elhunytak iránt.

A srebrenicai mészárlás néven elhíresült tömeggyilkosság az 1992-95-ös boszniai háború során történt, amely azután zajlott, hogy Jugoszlávia felbomlott és a boszniai szerb fegyveres erők összetűzésbe kerültek a helyi horvát és bosnyák lakossággal.

1995 júliusában a szerb csapatok legalább 8000 srebrenicai bosnyák férfit és fiút elválasztottak feleségüktől, anyjuktól és nővéreiktől, a város melletti erdős területre terelték, majd megölték őket.

Az elkövetők az áldozatok holttestét sietve kialakított tömegsírokba temették, amelyeket később markológépekkel kiástak és más temetkezési helyek között szétszórtak, hogy elrejtsék a bűncselekmény nyomait.

A folyamat során a maradványok összekeveredtek, így még mindig gyakori, hogy egy holttest darabjait különböző helyszíneken találják meg.

A maradványokat DNS-vizsgálattal azonosítják majd átadják a hozzátartozóknak, akik a szokás szerint július 11-én - az 1995-ös népírtás kezdetének évfordulóján - temetik el azokat a Potocari Emlékközpontban, Srebrenica külterületén.

Az előző két évben a COVID-19 járvány miatt csak viszonylag kevés túlélő és gyászoló vehetett részt az éves megemlékezésén és közös temetésén Srebrenicában.

A korlátozások feloldásával azonban idén várhatóan több tízezren fognak elmenni a megemlékezésre, köztük számos nemzetközi diplomata.

A srebrenicai tömeggyilkosság volt a dészláv háború egyetlen olyan epizódja, amelyet jogilag népirtásnak minősítettek.

Radovan Karadzic boszniai szerb politikai vezetőt és Ratko Mladic parancsnokot a srebrenicai népirtásért az ENSZ hágai háborús bűnöket vizsgáló bírósága életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

A hágai bíróság és a balkáni bíróságok összesen közel 50 boszniai szerb tisztviselőt ítéltek együtt több, mint 700 év börtönbüntetésre a mészárlás miatt.

A szerbek egy része azonban továbbra is tagadja az 1995-ös mészárlást és hősként ünnepli Karadzicot és Mladicot.

NYITÓKÉP: Twitter Samir Beharic

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek