Az orosz liberális demokraták feladták a leckét Putyinéknak

Szerző: Aradi Péter
2022.07.11. 12:17

Az egyik orosz ellenzéki kamupárt szerint Vlagyimir Putyint mostantól uralkodónak és nem elnöknek kéne hívni. Egyelőre a Kreml szóvivője se tudott mit mondani a kezdeményezésre.

Az orosz liberális demokraták feladták a leckét Putyinéknak

Az Oroszországi Liberális Demokrata Párt július 10-én, vasárnap állítólag megint azt javasolta, hogy töröljék az elnök kifejezést, és

helyette használják az uralkodót.

A párt nem először próbálkozott meg vele, az Interfax orosz ügynökség beszámolója szerint az Állami Duma államépítési és jogalkotási bizottsága február vége felé, néhány nappal a háború kirobbanása előtt már elutasította a javaslatukat, amiben azt kérték, hogy az elnöki címet legfelsőbb vezetőre változtassák.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a párt azóta elhunyt elnöke azt szerette volna, ha a nagyszerű és hatalmas orosz nyelvet megtisztítanák az idegen szavaktól, márpedig az elnök kifejezést szerintük először a 18. század végén használták az Egyesült Államokban, és onnan terjedt el a világon.

Mint a legfrissebb közleményükben írják, az elnök kifejezés történelmi mércével mérve új szónak számít az oroszban, annyira nem is honosodott meg, úgyhogy könnyen le lehetne cserélni. Szerintük az uralkodói cím használta jobban illene Vlagyimir Putyin státuszához és szerepéhez.

Az LDPR már csak azért is cserélné a kifejezéseket, mivel Borisz Jelcint 1991-ben még az Oroszországi SZSZSZK alkotmánya szerint, Vlagyimir Putyint pedig már az orosz föderáció 1993-tól elfogadott, és 2020-ben módosított alkotmánya szerint választották meg, a két elnök szerintük tehát

két különböző státuszú személy.

Az Oroszországi Liberális Demokrata Pártról egyébként érdemes tudni, hogy amolyan kreatúrapárt, ami kizárólag a végrehajtó hatalom, azaz Putyin akaratából és az ő

elképzelései szerint működik.

Nem véletlen, hogy bár ellenzékben vannak, amikor szükség van rá, akkor Putyinékkal együtt szavaznak. Fontos kiemelni, hogy a név ellenére a legkevésbé sem liberális pártról van szó: a haláláig Vlagyimir Zsirinovszkij vezette párt megalakulásától fogva a pánszlávista szélsőjobb üzeneteit fogalmazta meg. Ennek lett is eredménye, hiszen mielőtt beálltak a kamupártok közé, 1993-ban ők kapták a legtöbb szavazatot a parlamenti választáson.

Ahogy több helyen is megjegyzik, a kormány gyakran arra használja, hogy felmérje, milyen egy-egy vadabb, radikálisabb elképzelésük támogatottsága, illetve hogy távol tartsa a radikális jobboldali szavazókat a valódi ellenzéktől. Még az sem kizárt, hogy valami ilyesmiről van szó megint.

Az LDPR bejelentésére önmagában valószínűleg keveseb kapták volna fel a fejüket, hiszen többek között Anatalij Akszakov, az állami duma pénzpiaci bizottságának elnöke is lehurrogta, azonban azzal, hogy később Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is reagált a dologra, máris érdekesebb.

Peszkov a TASZSZ állami hírügynökség beszámolója szerint mindössze annyit fűzött hozzá a dologhoz, hogy

olyan új még az ötlet,

hogy a Kremlnek egyelőre nincs álláspontja.

A felvetés másik érdekes előzménye, hogy már a 2020-as alkotmánymódosítások előkészítése során is szóba került az államfő névváltoztatása, azonban akkor még elvetették a dolgot.

NYITÓKÉP: Kremlin

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek