A szlovén legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek ítélte a melegházasság tilalmát

2022.07.09. 19:54

A parlament hat hónapot kapott a szabályozás megváltoztatására.

A szlovén legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek ítélte a melegházasság tilalmát

Szlovénia legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az országban alkotmányellenes az azonos nemű párok házasságkötésének és a gyermekek örökbefogadásának tilalma és utasította a parlamentet, hogy hat hónapon belül módosítsa a törvényt, hogy garantálja a házasságkötés lehetőségét - írta meg az Euronews.

Az alkotmánybíróság bírái pénteken mindkét kérdésben 6-3 arányban döntöttek arról, hogy az ellenkező neműek házasságát és örökbefogadását ellehetetlenítő szlovén törvények sértik a diszkrimináció alkotmányos tilalmát.

Az azonos nemű párokkal szembeni diszkrimináció nem igazolható sem a házasságnak mint egy férfi és egy nő közötti szövetségnek a hagyományos értelmével, sem a család különleges védelmével - olvasható a Szlovén Sajtóügynökség által ismertetett ítéletben.

Az ítélet, amely a bíróság szerint azonnali hatályú, úttörő jelentőségű az LMBTQ-jogok terén Közép- és Kelet-Európában, ahol több országban, köztük Magyarországon is, alkotmányos tilalom gátolja az azonos neműek házasságát.

A mostani bírósági ítélet mindössze néhány héttel azután született meg, hogy egy új, liberális kormány alakult a hazánkkal szomszédos országban.

Bár a bíróság hat hónapot adott a törvényhozóknak arra, hogy a meglévő törvényeket az ítéletnek megfelelően módosítsák, a szükséges változtatások egy-két héten belül elkészülnek - mondta Luka Mesec, a munkaügyi, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter.

Az Alkotmánybíróság utasított minket, hogy tegyük meg, és mi a legnagyobb örömmel meg is fogjuk - mondta Mesec.

A bíróság két azonos nemű pár panasza nyomán foglalkozott a kérdéssel, akik nem tudtak összeházasodni illetve örökbefogadni.

A döntés nem csökkenti a hagyományos házasság, mint egy férfi és egy nő szövetségének jelentőségét, és nem változtatja meg azokat a feltételeket, amelyek mellett az ellenkező nemű személyek házasságot kötnek - mondták a bírák. Mindössze annyit jelent, hogy az azonos nemű partnerek mostantól ugyanúgy köthetnek házasságot, mint a heteroszexuális partnerek.

NYITÓKÉP: Ljubljana Pride

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek