Ukrajnában járt a Magyar Honvédség parancsnoka

Szerző: Aradi Péter
2022.07.08. 08:25

A magyar delegáció valószínűleg több napot is eltöltött Ukrajnában. Ezzel Ruszin-Szendi Romulusz lett a legmagasabb szintű magyar látogató az oroszok által megtámadott országban.

Ukrajnában járt a Magyar Honvédség parancsnoka

Magyar katonai küldöttség utazott Ukrajnába, és találkozott Valerij Zaluzsnyij tábornokkal, az ukrán hadsereg főparancsnokával, aki, mint az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának Facebook oldala írja, nagyra értékelte a találkozót, és mint mondta,

elégedett az országok között katonai együttműködés szintjével.

A magyar delegációt Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka vezette, és az ukránok tájékoztatása szerint meglátogatták az orosz pusztítás ikonikus helyszíneit, például Csernyihivet.

A delegáció Kijevben ellátogatott Ukrán Nemzeti Történeti Múzeumba, ahol megnézték az újonnan alakult „Ukrajna – Keresztre feszítése” című kiállítást. A kiállítás darabjait többek között az Hosztomelnél elpuszított orosz katonai eszközök adták.

A látogatás során, amit egyébként a Kard blog szúrt ki, az ukránok megismertették a magyar delegációval az ukrajnai biztonsági helyzetet, az Orosz Föderáció harccsoportjainak összetételét és létszámával mind Ukrajna ideiglenesen megszállt területein, mind pedig a határok mentén.

A magyarok tájékoztatást kaptak a harcok eddig menetéről, az invázió főbb eseményeiről és az oroszok által elkövetett háborús bűnökről.

Valerij Zaluzsnyij tábornok megjegyezte, hogy Ruszin-Szendi Romulusz érkezése az államuk számára

hatalmas támogatást jelent ebben a nehéz időszakban.

Volodimir Zelenszkij egyébként hívta Orbán Viktort is Ukrajnába, amikor június 21-én, kedden telefonon beszéltek, de Orbán egyelőre nem reagált a meghívásra.

Gulyás Gergely a július 7-i, csütörtöki kormányinfón azt mondta, egyelőre nem született döntés arról, hogy a miniszterelnök Kijevbe utazzon.

 „Ha a miniszterelnök utazik Kijevbe, azt mindenféleképpen be fogjuk jelenteni” - válaszolta Gulyás.

A két politikus viszonya nem éppen felhőtlen, Zelenszkij többször is kritizálta Orbánt, Orbán pedig április 3-án, a választás megnyerése után arról beszélt, hogy kemény menet volt, mert az egész világ összeesküdött ellenük, például az ukrán elnök is.

NYITÓKÉP: Ukrán Fegyveres Erők /Facebook

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek