Putyin üzenete a világnak: komolyan még csak el sem kezdték a háborút

Szerző: Aradi Péter
2022.07.08. 09:55

Az orosz elnök nem fukarkodott a bejelentésekkel, egy új világrend születését is üdvözölte.

Putyin üzenete a világnak: komolyan még csak el sem kezdték a háborút

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament alsóházának (duma) frakcióvezetőivel folytatott tanácskozásán megint

a Nyugatot hibáztatta a háború kirobbanásáért,

és próbálta a nyugati országokra tolni a felelősséget, pedig, mint láttuk, február 24-én ő volt az, aki hadüzenetet küldött Ukrajnának, és az ő hadserege pusztít most is az országban.

„Azt mondják nekünk, hogy mi kezdtük a háborút a Donbaszban, Ukrajnában. Nem, ezt az úgynevezett kollektív Nyugat szította a 2014-es, alkotmányos rendet felforgató fegyveres ukrajnai hatalomátvétel megszervezésével és támogatásával, később pedig a donbaszi emberek ellen elkövetett népirtás jóváhagyásával és mentegetésével. Éppen

a Nyugat a fő értelmi szerzője és felelőse a mai eseményeknek”

– magyarázta az orosz elnök.

Szerinte, mint folytatta, a Nyugat az Egyesült Államokkal az élen évtizedek óta folyamatosan agresszív volt Oroszországgal szemben.

Ha pedig ez nem lett volna elég, visszautasították a kiegyensúlyozott európai biztonságra vonatkozó javaslatainkat, félresöpörték a rakétavédelmi problémák rendezésére szolgáló közös munkával kapcsolatos kezdeményezéseiket, és fittyet hánytak figyelmeztetéseikre, hogy a NATO keleti bővítése, különösen a volt szovjet tagköztársaságok területén elfogadhatatlan.

„Manapság azt halljuk, hogy le akarnak győzni bennünket a harctéren. Mi mást mondhatnék, próbálják meg!

De mindenkinek tudnia kell, hogy komolyan még el sem kezdtük”

– fenyegetőzött.

Az orosz elnök ezután kijelentette, hogy a háború kirobbanásával egy új világrend születik, egy valódi multipoláris világ, aminek kialakulását már nem lehet feltartóztatni.

„Ez volt az amerikai világrend megtörésének és az amerikai liberális-globalista egocentrizmustól való eltávolodásnak a kezdete

egy valóban multipoláris világ felé.

A történelem menetét nem lehet megváltoztatni, és a kollektív Nyugat törekvése, hogy rákényszerítse mindenkire saját világrendjét, kudarcra van ítélve” – mondta Putyin, aki egyébként nem zárkózna el a béketárgyalásokról, de szerinte minél tovább húzódik ez a helyzet, annál nehezebb lesz a Nyugatnak megállapodásra jutnia velük.

Putyin egyébként egy hónappal korábban is, a szentpétervári gazdasági fórumon tartott beszédében is ugyanezeket a dolgokat puffogtatta el. Az előre beharangozott, fél világ által várt megszólalása is arról szólt, hogy mindenért, például a magas inflációért is a Nyugatot és főleg az Egyesült Államokat hibáztatta.

A háborúval kapcsolatban pedig azt mondta, hogy Oroszország döntése, hogy elindítja az általa csak különleges katonai műveletnek nevezett támadást, nehéz volt, de nem tehettek mást,

hiszen rájuk kényszerítették.

Putyin azt állította, hogy az a célja, hogy megvédje a népüket a kelet-ukrajnai Donbaszban, mert szerinte ott népirtást végeztek az ukránok.

Az ukrajnai oroszokat egyébként, mint ebben a cikkünkben is írtuk, nem irtották, de nem jutott nekik sem könnyű sors.

A háború kirobbanása óta viszont folyamatosan gyűlnek a bizonyítékok, hogy

az oroszok sok esetben civileket gyilkolnak.

A bucsai mészárlás miatt az ENSZ közgyűlése, bár csak szimbolikus jelentősége van, fel is függesztette Oroszország tagságát az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, köztük Magyarország szavazatával. Az utóbbi időben egyre több ország minősíti népirtásnak az orosz agressziót.

NYITÓKÉP: Kreml

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek