Videó: ’56-os mártírok sétányára nevezte át a Horn Gyula sétányt a Polgári Válasz

Szerző: Kósa András
2022.07.08. 18:06

A párt aktivistái a XIII. kerületi Horn Gyula sétány névtábláját ’56-os mártírok sétányára ragasztották át.

Videó: ’56-os mártírok sétányára nevezte át a Horn Gyula sétányt a Polgári Válasz

Aczél Dániel, a párt kecskeméti időközi önkormányzati választásokon induló jelöltje elmondta:

elfogadhatatlannak tartják, hogy 2022-ben közteret nevezzenek el egy bárkiről, aki tevékenyen részt vállalt az ’56-os szabadságharc vérbe fojtásában,

és ezt követően évtizedeken át vezető beosztásban szolgálta a szovjet megszállók fegyvereire támaszkodó diktatúrát.

A PV közleménye szerint Horn Gyulát ugyan sokan rendszerváltó politikusnak tartják, „ám azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a rendszerváltásra azért volt szükség, mert előtte 40 éven át idegen érdekeket szolgáló, az emberi jogokat lábbal tipró zsarnokság uralkodott”. Ennek a rezsimnek Horn Gyula felnőtt élete nagy részében lelkes híve, majd egyik vezetője volt – hangsúlyozzák. Aczél Dániel elmondta: álságosnak tartja Karácsony Gergely indoklását, aki szerint Horn „megvallott bűneit meg lehet bocsájtani” Emlékeztetetett: a volt miniszterelnök ugyan valóban nem tagadta 1956-os dicstelen szerepét, ám azt soha, semmilyen nyilatkozatában nem minősítette „bűnnek”, sőt „büszkén hazudta” hogy a kádári karhatalom kötelékében „a törvényes rend védelmében” fogott fegyvert saját honfitársai ellen.

„Horn Gyulának legfeljebb azok bocsájthatnának meg, akiktől soha nem kért bocsánatot: az ’56-os mártírok” 

 - szögezte le. (Amennyiben a videó beágyazva esetleg nem látható megfelelően, ide kattintva is elérhető.)

Ezért javasolja a Polgári Válasz, hogy ezt a sétányt inkább róluk nevezzék el, „és ne arról az emberről, aki a gyilkosaik mellé állt”. Aczél szerint az az érv is hamis, mely szerint Hornról Németországban utcát, Brüsszelben utcát neveztek el. „Horn és bűntársai nem Németországban és Brüsszelben vertek le egy forradalmat, hanem itt Magyarországon, itt a XIII. kerületben is, ahol többek közt Csizmadi Ferenc és társai áldozták életüket a hazáért. Az ő emlékük meggyalázása ez a szobor és ennek az utcanévtábla – hangsúlyozta.

Mint mondta, a Polgári Válasz azért a polgári Magyarországért dolgozik, amelynek megszületését többek közt az a hatalomátmentés gátolta meg, amelynek Horn Gyula köszönhette, hogy 1990 után is vezető politikus, később miniszterelnök lehetett. Azoknak nyújtunk alternatívát, akiket ma senki sem képvisel, akiknek elege van mindkét politikai szekta egymást gyűlölő, közben egymást életben tartó acsarkodásából – mondta el Aczél. Azért indultam el a kecskeméti önkormányzati választásokon, hogy az ő hangjuk legyek a közéletben és a képviselőtestületben – tette hozzá.

A párt közleménye hangsúlyozza: a parlamenten kívüli pártok többségével ellentétben a következő időszakban is „aktív, kezdeményező politikát” fog folytatni. Alapszervezeteket alakítanak, újabb akciókkal készülnek, illetve „politikai kerekasztal beszélgetéssel és szervezetfejlesztéssel színesített közösségi nyári táborba” várják a jobboldali, konzervatív fiatalokat.

A Horn Gyuláról elnevezett sétányt július 5-én adták át a volt kormányfő születésnapjának tiszteletére rendezett impozáns ünnepség keretén belül. A Fővárosi Közygűlés június 8-án határozott úgy a közterület elnevezéséről. A döntés heves bírálatokat váltott ki a jobboldaltól a szélsőbaloldalig. 

NYITÓKÉP: Aczél Dániel átragasztja a Horn Gyula sétány utcanévtábláját

FOTÓ: A Polgári Válasz Facebook-oldala

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek