Üzbegisztán annyira fél az oroszoktól, hogy hagyományos szovjet módszerrel szorítja őket vissza

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.07. 07:10

Az autonóm sátuszban lévő Karakalpaksztán lakossága hagyományosan oroszbarát, ezért megnyirbálták volna a különleges jogaikat. A terv hírére ezrek mentek utcára, az utcai összecsapásoknak több halottja is van.

Üzbegisztán annyira fél az oroszoktól, hogy hagyományos szovjet módszerrel szorítja őket vissza

A posztszovjet államok közül Üzbegisztán viszonylag ritkán jut az ember eszébe bármiért is, ha épp nem a magyar kormány bizniszel ott: a közép-ázsiai ország tulajdonképpen elsunnyogta a rendszerváltást, és bár mostanra elkezdett nyitni a világ felé, ásványkincsek vagy bármi pénzzé tehető tudás híján a világ nagyrészét még annyira sem mozgatja meg az emberi jogok terén továbbra is rettenetesen álló ország, mint Kazahsztánt. 

Mivel Üzbegisztán semmi jelét nem is mutatta sokáig annak, hogy közeledne a világ boldogabbik feléhez, nagyjából el is könyvelte mindenki az egyik a Szovjetunió azon tagállamai közül, ami a gyakorlatban továbbra is orosz csatlós:

a változás már csak azért sem feltűnő, mert Üzbegisztánt még a vérontásra mindig kapható szovjetek sem tudták igazán megregulázni a saját embereikkel, ezért már a szétesés előtt is olyan különbejáratú vezetőket kaptak, akik átlátják a helyi viszonyokat.

Szóval ez az orosz csatlósállamnak tűnő Üzbegisztán a héten látványosan elkezdett aggódni Oroszország miatt: bár Kazahsztán miatt nincs közvetlen határuk, a szovjetek által nagyjából teljesen értelmetlenül megrajzolt határokkövetkeztében eleve soknemzetiségű ország (egnagyobb büszkeségében, Szamarkandban például főleg tádzsikok laknak) rendelkezik ugyanis egy kifejezetten oroszbarát kisebbséggel, a karalpakokkal. Karalpaksztánnak különleges jogai vannak Üzbegisztánon belül, az autonóm státuszt élvező területnek a jelenlegi rendszerben például joga van népszavazást kiírni arról, hogy függetlenné válnának-e.

A karalpak szeparatizmus jól illik Moszkva politikájába, hiszen rajtuk keresztül ha kell, az oroszok jelentős befolyást képesek szerezni az üzbég politikában: a közmegegyezés szerint eleve a Kreml miatt van életben a karalpak elszakadáspárti réteg, ami főleg akkor aktivizálja magát, ha Oroszország nyomást akar helyezni a vezetésre.

Mivel egy olyan féldiktatúráról van szó, ahol a politikai ellenfeleket még pár éve is aggályok nélkül kínozták, bármiféle vallás túlzott térnyerését pedig továbbra is sikerrel verik le, orosz támogatás nélkül nem is valószínű, hogy bárki is tudna mozgalmárkodni Karalpaksztánban.

A helyzettel eddig egyébként nem volt olyan sok gondja Üzbegisztánnak, értelemszerűen az oroszokat sem zavarta az egész országot átszövő korrupció, a széleskörű tájékoztatás hiánya és egyéb európai hülyeségek, viszont mióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, megváltozott az addig jó viszonyt ápoló államok hozzáállása: Kazahsztán annak ellenére kezdett látványosan távolodni Vlagyimir Putyintól, hogy télen még ők hívták be az orosz hadsereget leverni az egész országban zajló tüntetéseket, az üzbégek pedig alkotmánymódosítással vennék el Karalpaksztán különleges jogait.

A cél egyértelmű: megakadályozni még az elvi lehetőségét is annak, hogy Karalpaksztán kitalálja, hogy ők inkább Oroszország részévé szeretnének válni.

Ennek papíron nincs földrajzi realitása, de a térségben már mindenki bizonyíthatóan fél az orosz birodalmi álmoktól még úgy is, hogy Ukrajna miatt most épp nem valószínű, hogy máshova is képesek lennének benyomulni. 

Karalpaksztán jogainak elvételének hírére viszont szokatlan dolog történt: a hétvégén tüntetések indultak Nyugat-Üzbegisztánban. Ezeknek a tényleges súlyosságáról nem sokat lehet tudni, hiszen az üzbég vezetés nem akarja nagy dobra verni, milyen módszerekkel kezeli a renitenskedő tömeget, de a beszámolók több halálos áldozatról és sérültek százairól szóltak. Az üzbég hatóságok finoman szólva sem finom módszereit azok az internetre felkerült videók is alátámasztják, amik csak a zavargások lecsengése után váltak megtekinthetővé, ugyanis a nagyjából 1,7 milliós lakosú sivatagos térségben egy időre lekapcsoltak minden szolgáltatást.

A hivatalos jelentések 18 halottról és 243 sebestülről számoltak be, több mint ötszáz embert vettek őrizetbe. Egyelőre annyit tudni, hogy a tüntetők kormányépületeket is megrohamoztak a karalpak fővárosban, Nukuszban, a rendőröket kővel dobálták meg.

A helyszínre utazó Savkat Mirzjojev elnök már szombaton bejelentette, hogy a népszavazásra bocsátott alkotmánymódosítási javaslatok közül törölni fogják a Karalpaksztán függetlenségének csorbítását célzó részeket, és egy hónapig tartó rendkívüli állapotot is kihirdetett. A rendelet szerint kijárási tilalom is életbe lépett, de pontos részleteket nem közöltek ezzel kapcsolatban.

Úgy tűnik, az Európai Uniót az sem hatotta meg, hogy az üzbég tervek alapvetően az orosz befolyás visszaszorítása felé vitték volna a dolgokat: hétfőn az Európai Unió „nyílt és független vizsgálatot kért a karakalpaksztáni erőszakos eseményekről”, és felszólított minden felet, hogy tanúsítsanak önmérsékletet tetteikben.

Kifejezetten pozitívan két ország nyilatkozott a helyzetről: Kazahsztán elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev üdvözölte Mirizojev politikáját, aminek célje szerinte a stabilitás biztosítása Karalpaksztánban, illetve Irán is jó megoldásnak minősítette azt, amit az üzbég hatóságok tettek.

Úgy tűnik, egyelőre Oroszországot nem bosszantja annyira a helyzet: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn „barátságos országnak” nevezte Üzbegisztánt, és kijelentette, hogy a karakalpakisztáni tiltakozások „belső ügynek” minősülnek, amiket remélhetőleg meg tud oldani Taskent.

KIEMELT KÉP: Savkat Mirizojev és Vlagyimir Putyon 2019-ben (forrás: Kremlin.ru)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek