Lázong Észak-Macedónia: Orbán szövetségese azt állítja, meg akarták gyilkolni

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.07. 09:25

Napok óta tüntetnek Észak-Macedóniában. A magyar miniszterelnök helyi szövetségesének pártja támogatja a demonstrációkat. A vezető szerdán fegyveres férfiról posztolt képet a közösségi oldalán.

Lázong Észak-Macedónia: Orbán szövetségese azt állítja, meg akarták gyilkolni

Napok óta tüntetnek Észak-Macedonában egy Bulgáriával fennálló vita megoldására irányuló francia javaslat ellen. A legnagyobb helyi ellenzéki párt, a VMRO DPMNE vezetője, Hrisztijan Mickoszki szerdán egy fegyveres férfiról tett közzé fotót, aki állítása szerint, meg akarta gyilkolni az egyik demonstráción.

„Ez az a férfi, aki meg akart ölni ma este. Követelem, hogy azonnal vegye őrizetbe Szpaszovszki és a MUP (Oliver Szpaszovszki észak-macedón belügyminiszter és a helyi belügyminisztérium - a szerk.)” – írta szerda este Mickoszki a Facebookon.

A „Sakam da kažam” portál szerint a közzétett képen lévő férfi egy olyan csoport tagja, amely kövekkel és más kemény tárgyakkal támadta meg a francia javaslat ellen tüntetőket. Mint írják, Mickoszkival ellentétben a macedón belügyminisztérium azt állítja, a rendőrség reagált az incidensre, megakadályozták az erőszakot, egy embert pedig őrizetbe vettek.

Észak-Macedónia 2005 decembere óta az Európai Unió tagjelöltje, a csatlakozási tárgyalásokat viszont azóta sem tudták megkezdeni a felek. Korábban névvita állt fenn a balkáni ország és Görögország között, ami miatt Athén blokkolta Szkopje felvételét a NATO-ba és az EU-ba. Az államok végül megállapodtak Észak-Macedónia nevéről.

2020 óta viszont Szófia vétózza az uniós tárgyalások megkezdését Szkopjéval, mivel Észak-Macedónia és Bulgária között nyelvi és történelmi viták vannak. Egy a júniusi brüsszeli Balkán-csúcson belebegtetett javaslat ezeket a konfliktusokat rendezné a két ország közt, a tervezet viszont a VMRO DPMNE, több releváns szervezet és az állampolgárok egy jelentős részének ellenállását váltotta ki Észak-Macedóniában.

Az N1 azt írja, a VMRO DPMNE szerdán már ötödik napja támogatta az észak-macedón tüntetéseket, a legutóbbi demonstrációt „Ultimátum. Nem köszönöm” mottóval rendezték meg.

Hristijan Mickoszki egyébként szoros kapcsolatban áll a magyar kormányfővel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel. A macedón politikus még Orbán Viktor április 4-ei győzelmi ünnepségén is jelen volt – írja a Balkan Insight. Mickoszki aznap egy közös fotót is posztolt a miniszterelnökkel, mellette pedig gratulált a sorban negyedik mandátumához.

NYITÓKÉP: Hristijan Mickoszki Facebook-oldala

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek