Inkább hagyják bedőlni a legnagyobb orosz ólomgyárat, mint hogy exportáljanak

Szerző: Fekő Ádám
2022.07.06. 12:18

Annyi ólmot termel a Fregat, hogy nem tudja otthon eladni, a külföldi értékesítéshez viszont külön engedély kell, amit nem kapnak.

Inkább hagyják bedőlni a legnagyobb orosz ólomgyárat, mint hogy exportáljanak

Igazán nem lehet mondani, hogy csak az európaiak szeretik magukat lábon lőni a háború miatt: a Kommerszant híre szerint felfüggeszti működését az ország legnagyobb ólomgyára, a Fregat. 

A moszkvai régióban üzemelő vállalkozás azért nem tudja folytatni tevékenységét, mert az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium nem adott ki számára exportengedélyt, miközben május 15-től november 15-ig a vezető gyártóknak engedélyt kell szerezniük a nyersfém exportjára.

A helyzet azért érdekes, mert a cég közleménye szerint az oroszországi ólom iránti kereslet rendkívül alacsony, ezért hiába állítanak elő évente 40 ezer tonna ólmot (az egész ország ólomkitermelésének negyedét), nincs olyan az országban, aki megvenne ennyit.

A minisztérium a cég szerint érdekes ajánlatot tett: azt javasolta, a baráti országok közt keressenek új partnereket, de azt nem vázolták fel, hogyan kéne, hiszen az exporttilalom a baráti országokra is vonatkozik.

A jelenlegi tervek szerint egy hónapra állnak le, a közlemény szerint utána meglátják, mi lesz.

KIEMELT KÉP: W&H / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek