Szlovákia úgy döntött, takarékra teszi a V4-es külpolitikát

Szerző: Aradi Péter
2022.07.05. 18:25

Azt mondják a V4-ek soros elnökeként, hogy érdemes lenne elgondolkodni a közös jövőről.

Szlovákia úgy döntött, takarékra teszi a V4-es külpolitikát

Az oroszokkal kapcsolatos nézeteltérés miatt Szlovákia azt tervezi, hogy

elnémítja a visegrádi országok külpolitikai együttműködését.

A szlovákok néhány nappal ezelőtt, július elsején vették át Budapesttől a soros elnöki posztot, és terveik szerint inkább fel se hozzák az ukrán-orosz háborút.

Ehelyett inkább a közlekedés, az atomenergia, az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák, a zöld és a digitális fejlesztések és fenntarthatóság témákra próbálnának fókuszálni.

„Elengedhetetlen, hogy elgondolkodjunk a visegrádi együttműködés szerepéről ebben a változó környezetben.

A szlovák elnökség ezért a nyílt párbeszédnek szeretne lehetőséget adni, hogy együtt gondolkodjunk a jövőről, és a visegrádi együttműködés lehetőségeiről” – áll a szlovák külügyminisztérium közleményében.

A cseh külügyminiszter május közepén akadt például ki, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a magyar kormány nem akarta elfogadni az akkortájt tervezgetett Oroszország elleni szankciókat. A BBC akkor azt írta, hogy szerintük Magyarország hozzáállása a háborúhoz kétségessé teszik a csoport jövőjét.

Orbán V4-es kollégái, mint írtuk, egyáltalán nem siettek gratulálni neki, mikor megnyerte a választásokat, szóval a kapcsolat korántsem felhőtlen.

A cseh védelmi miniszter, Jana Černochová például a választások előtt egy héttel közölte, hogy kihagyja a V4-ek védelmi minisztereinek budapesti találkozóját, mert nem tartotta helyesnek, hogy ott kampányoljon, és mert mint írta, nagyon sajnálja, hogy az olcsó orosz olaj fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér.

A találkozót végül teljesen le kellett mondani, miután a lengyel védelmi miniszter is közölte, hogy inkább kihagyja a dolgot. Mariusz Błaszczak, lengyel védelmi miniszter is lengyel kormányzati információk szerint azért maradt távol, mert

Varsóban úgy látják, Orbán nem hátrál ki Putyin mögül.

Sőt, mint az Euractive emlékeztetett, a V4-ek többi országa azzal vádolta Magyarországot, hogy visszaélt a visegrádi együttműködéssel, hogy a saját érdekeit érvényesítse.

Novák Katalin és Miloš Zeman államfők egyébként egy hónappal ezelőtt, június 7-én már összedugták Prágában a fejüket, és arra jutottak, nem szabad meglazítani a négy ország közötti regionális együttműködést.

Novák azt mondta, szerinte a V4-ek együttműködésével alapvetően nincs baj, és úgy véli, a jövőben sem lesz. Most megint úgy tűnik, hogy

valami mégis lehet a háttérben.

NYITÓKÉP: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek