Eladó az ikonikus frankfurti eurószobor

2022.07.05. 10:41

Túl sokba kerül a mostani tulajdonosnak a fenntartása.

Eladó az ikonikus frankfurti eurószobor

Elárvezezhetik az euró legismertebb szimbólumát, a nagy kék eurós szobrot, ami az Európai Központi Bank korábbi frankfurti székhelye előtt áll - számolt be a Politico.

A 14 méter magas szobrot az euróbankjegyek 2001-es bevezetésével együtt állították fel, túlélt jó néhány krízist és egy gazdasági világválságot, mostanra azonban egyszerűen túl drága lett a fenntartása.

A német művész, Ottmar Hörl ikonikus műalkotását az elmúlt 21 évben a Frankfurter Kultur Komitee nonprofit szervezet tartotta fenn Manfred Pohl gazdaságtörténész vezetésével. Pohl elmondta, hogy a növekvő vandalizmus és a szponzorok hiánya arra kényszerítette a bizottságot, hogy idén októberben árverésre bocsássa a művet.

Az elmúlt 12 hónapban 110 bankkal vettük fel a kapcsolatot amiből 90 nem is vette a fáradságot, hogy válaszoljon - mondta Pohl.

Az EKB, amely évente 15 000 euróval járult hozzá a fenntartáshoz, szintén nem volt érdekelt a támogatásának növelésében, és nem vett részt egy áprilisi kerekasztal-beszélgetésen, amelynek célja a finanszírozás biztosítása volt - tette hozzá a történész.

Pohl elmondta azonban, hogy szervezete már számos magánszemélytől és cégtől kapott kifejezett érdeklődést. Aki tehát nagy rajongója az EU-s valutának és szeretne műkincset szerezni, most licitálhat - de vegye figyelembe, hogy a szobor 50 tonnát nyom.

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek