Vízum nélkül utazhatnak a lengyelek Fehéroroszországba év végéig

2022.07.04. 14:24

A gesztus a fehérorosz hatóságok szerint a jószomszédi viszony kiépítésére irányul.

Vízum nélkül utazhatnak a lengyelek Fehéroroszországba év végéig

Fehéroroszország a jószomszédi kapcsolatok előmozdítása érdekében eltörölte a lengyel állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettséget - számolt be az Euronews.

A fehéroroszor Nemzeti Határőrség Bizottság közlése szerint Alekszandr Lukasenka elnök döntött az "ideiglenes vízummentesség" hat hónapra történő bevezetéséről.

Az intézkedés július 1-jétől december 31-ig lesz érvényben - tették hozzá.

A rendelkezés értelmében a lengyel állampolgárok ezentúl külön engedély nélkül is beutazhatnak a fehérorosz határ menti területekre és az átkelésnél csak azt kell elmondaniuk, hogy hova terveznek menni és meddig maradnak.

A könnyítés nem teljesen meglepő, ugyanis Lukasenka korábban már hasonló engedményeket tett Lettország és Litvánia állampolgárai felé.

Az gesztus egy évvel azután következett, hogy a fehéroroszok illegális bevándorlók százait terelték a lengyel határra, ezzel egy kisebb humanitáriánus váltságot előidézve: az akkori krízis eredményeként a lengyelek egy 168 kilométer hosszú falat húztak fel a keleti határon.

Az EU ekkor azzal vádolta Fehéroroszországot, hogy az illegális migrációt segíti elő, és ezzel próbálja destabilizálni a blokkot, Lukasenka azonban tagadott.

A két ország közötti viszony azonban továbbra is rendkívül feszült: csütörtökön Lengyelország azzal vádolta meg a fehérorosz hatóságokat, hogy nem kezelik a lengyel sírok és háborús emlékművek megrongálását.

Sok lengyel katonát temettek el Fehéroroszország nyugati részén, egy olyan területen, amely a második világháború előtt Lengyelországhoz tartozott, ezen síremlékek közül több is vandalizmus áldozata lett.

Határozottan elítéljük, hogy a helyi hatóságok olyan légkört teremtettek, amelybe beleférnek az ilyen cselekmények - mondta Łukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő egy nyilatkozatban.

Felszólítjuk a fehérorosz hatóságokat, hogy haladéktalanul vessenek véget a temetőkben elkövetett vandalizmusnak, keressék meg és számoltassák el az elkövetőket. Lengyelország határozottan követeli a sírok tiszteletét és az elhunytakról való megemlékezést - tette hozzá.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek