Moszkvába és Kijevbe látogatna Ferenc pápa

2022.07.04. 16:00

Emellett a katolikus egyház feje a visszavonulásáról szóló pletykákat is megcáfolta.

Moszkvába és Kijevbe látogatna Ferenc pápa

Ferenc pápa Moszkvába és Kijevbe akar menni, hogy megpróbáljon véget vetni Oroszország Ukrajna elleni háborújának - derült ki abból az interjúból, amit az egyházi vezető a Reutersnek adott.

A hétfőn megjelent interjúban a pápa elmondta, hogy Pietro Parolin vatikáni államtitkár bíboros és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter között már volt kapcsolatfelvétel egy esetleges moszkvai útról.

Üzenetet váltottunk erről, mert úgy gondoltam, hogy ha az orosz elnök ad nekem egy esélyt, akkor a béke ügyét tudom szolgálni - mondta a pápa a lehetséges vizitről, aminek során Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozna.

Lehetséges, hogy miután visszajövök Kanadából (úlius végén), sikerül Ukrajnába mennem - tette hozzá.

Először Oroszországba megyek, hogy megpróbáljak valamilyen módon segíteni, de mindkét fővárosba szeretnék elmenni - mondta Ferenc, azt azonban nem tisztázta, hogy az említett országok vezetői beleegyeztek-e a látogatásba.

A pápa többször bírálta az ukrajnai orosz inváziót, de tett néhány ellentmondásos megjegyzést is, valamint nem volt hajlandó név szerint elítélni Putyint. Még június közepén egy olasz jezsuita magazinnak adott interjúban azt mondta, hogy az ukrajnai háborút talán valahogyan vagy provokálták, vagy nem akadályozták meg .

A Reutersnek adott interjú során a pápa cáfolta azokat a pletykákat is, amelyek szerint hamarosan lemond, valamint azokat a híreket is, amelyek szerint rákos lenne.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek