A véres tüntetések után egy hónap rendkívüli állapotot hirdettek az üzbegisztáni Karakalpaksztánban

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.03. 17:00

Az áldozatokról szóló híreket egyelőre nem erősítette meg a kormány, pedig az interneten közzétett felvételek alapján lehetnek halottak.

A véres tüntetések után egy hónap rendkívüli állapotot hirdettek az üzbegisztáni Karakalpaksztánban

Rendkívüli tüntetésekre került sor az üzbegisztáni Karakalpaksztánban. Az északnyugati tartomány elméletben olyan autonóm terület, aminek jogában áll elszakadni az országtól népszavazás útján. A helyiek azért lázadtak fel, mert egy üzbég alkotmánymódosítással megvonnák bizonyos jogaikat és megváltoztatnák a terület jelenlegi különleges státuszát.

A lépés miatt pénteken ezrek gyűltek össze és tüntettek az utcákon, a demonstrálók ellen a fegyveres erőket is bevetették. Az interneten közzétett felvételek alapján több véres összecsapás lehetett a hatóságok és helyiek között.

Mint az Al Jazeera írja, Karakalpakisztán kormánya szombaton azt közölte, a rendőrség több tüntetőt is őrizetbe vett. Sérültekről vagy elhunytakról ugyanakkor nem tettek említést, holott néhány felvétel szerint halálos áldozatok is lehetnek.

A lap hozzáteszi: Üzbegisztán elnöke, Shavkat Mirziyoyev szombaton Karakalpaksztánba utazott, és hivatalának közleménye alapján ígéretet tett arra, hogy „elvetik a terület státuszát gyengítő alkotmánymódosítási javaslatokat”. A vezető sajtótitkára azt közölte továbbá, hogy augusztus 2-ig rendkívüli állapotot hirdettek a Karakalpaksztáni Köztársaságban.

Mint az Anadolu Agency írja, a rendelet korlátozza a tartományba való be- és kiutazást, és minden nyilvános rendezvényt betiltanak. Emellett a közrend védelmére hivatkozva egyéb ideiglenes korlátozásokat is bevezetnek.

Az Al Jazeera cikke alapján a Karakalpaksztánt érintő változások egy Mirzijojev által javasolt szélesebb körű alkotmányreform részei, amely az elnöki ciklus öt évről hét évre történő meghosszabbítását is magában foglalja. Ha a tervezetet népszavazáson jóváhagyják, Mirzijojev újrakezdhetné mandátumát, és lehetővé tenné számára, hogy még két ciklusban induljon – írják.

Üzbegisztán egyébként Magyarország fontos partnere a régióban. Az ország tagja a Türk Tanácsnak is, a szervezetben hazánk jelenleg megfigyelői státusszal rendelkezik.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons/ Orosz Elnöki Hivatal

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek