Böjte Csaba ismét megszólalt a gyermekbántalmazásokról, a román ügyészséget is dicsérte

Szerző: Kósa András
2022.07.02. 12:17

„A gyermekek számára folyamatos internethozzáférést és telefonhasználatot biztosítunk, mindannyiuknak megadtuk a kiskorúak védelmére szakosodott hivatal elérhetőségét is” – írta nyílt levelében.

Böjte Csaba ismét megszólalt a gyermekbántalmazásokról, a román ügyészséget is dicsérte

Nyílt levelet tett közzé közösségi oldalán Böjte Csaba a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett két gyermekotthonban történt szexuális és fizikai erőszakkal kapcsolatban, amiről az Azonnali, a Transtelex és az Átlátszó Erdély közölt először beszámolót. Mint ismert, egy nevelőt

első fokon harminc év börtönre ítélt a Csíkszeredai Bíróság,

mert a gondjaira bízott gyerekeket éveken át zaklatta szexuálisan és fizikailag. Az ügyben maga Böjte Csaba fordult a hatóságokhoz.

A szerzetes most felidézte, hogy a Szent Ferenc Alapítványt harminc évvel ezelőtt, 1993-ban hozták létre „a tömegesen kolduló, bajban lévő gyermekek megsegítésére”.

„Azokban a nehéz évtizedekben, a gyerekek, a gyerekek szülei, a hatóságok Isten nevében kérték a segítséget, ezért otthonokat rendeztünk, kialakítottunk családi élettereket, ahol a felnőtt nevelők 6-8 gyerekre vigyáznak”

– fogalmazott.

Az alapítvány az elmúlt évtizedekben több ezer gyermeket fogadott be. A levél ezután megemlíti – amit mi is megírtunk – hogy az alapítvány vezetőjeként Böjte Csaba vette fel személyesen a munkatársakat és fogadta be a nevelőszülőket és személyesen ellenőrizte az intézmények működését is

„Egy ilyen út alkalmával pattant ki a gyanú K.Sz. viselkedésével kapcsolatosan. A gyermekek megfogalmazott vádjára - ahogyan az egyházi törvények is bennünket köteleznek - személyesen mentem még aznap a hatósághoz és kértem, hogy az alapítványtól független, erre szakosodott szervek vizsgálják ki a felmerült gyanút. (…) A román ügyészség alapos munkát végzett, minden jelenlegi és már kirepült gyereket felkerestek, kikérdeztek az itélet meghozatala elött. Fontosnak látom hangsúlyozni, hogy a magányos bűnelkövetőn kívül egyetlen kollégát és a Szent Ferenc Alapítványt sem marasztalta el a törvényszék”

– áll a nyílt levélben.

Böjte Csaba szerint a megrázó esetet követően azonnal „belső strukturális változtatásokat eszközöltek” a nevelők kiválasztásában és rendszeres ellenőrzésében, továbbá folyamatos képzéseket biztosítanak számukra annak érdekében, hogy gyermekek védelme maradéktalan legyen.

Ezzel összhangban a gyermekek számára folyamatos internethozzáférést és telefonhasználatot biztosítanak, mindannyiuknak megadták a kiskorúak védelmére szakosodott hivatal elérhetőségét is. A levél végül „őszinte megrendüléssel” zárul Böjte Csaba aláírásával.

NYITÓKÉP: Böjte Csaba Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek