Újabb szénerőművet indítanak újra Ausztriában

2022.06.29. 13:00

A sógoréknál is kezd beütni az energiaválság.

Újabb szénerőművet indítanak újra Ausztriában

Ausztria jelenleg a Graz melletti Mellach szénerőmű újraindításának előkészületeit végzi - számolt be az Euronews.

A két évvel ezelőtt leállított létesítmény most az Ukrajna elleni háború és az EU által bevezetett szankciók következtében fenyegető gázhiány miatt kaphat újra szerepet az ország energiaellátásában.

Christof Kurzmann-Friedl, a széntüzelésű erőmű vezetője az AFP hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy fel kell készülni arra, hogy az elmúlt évtizedekben megszokott gázáramlás meg fog változni és emiatt fontossá fog válni a gázbevitel akadozása miatti hiány pótlása.

Kurzmann-Friedl szerint a szénerőművek újraindításával minimalizáni lehet a gázfelhasználást is.

Ausztria nincs egyedül ezzel a lépéssel. Németország és Franciaország is hasonlóan nyilatkozott a széntüzelésű erőművek esetleges újraindításáról annak ellenére, hogy az veszélyeztetné az EU azon célkitűzését, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Az ukrajnai háború tehát megkérdőjelezni látszik az Unió klímaváltozással kapcsolatos célkitűzéseit is.

Elég megdöbbentő, hogy megengedjük, hogy újrainduljanak olyan erőművek, amelyek kibocsátási szintje kétszerese a gáztüzelésű erőművekének ahelyett, hogy kampányt indítanánk az energiatakarékosság érdekében, ahogyan azt a múltban tettük

- nyilatkozta Geneviève Pons, az Europe Jacques Delors környezetvédelmi think tank főigazgatója az Euronewsnak.

A klímaaktivisták arra szólítanak fel, hogy az ukrajnai háborút ne használják fel ürügyként az éghajlat-változás elleni paktum figyelmen kivül hagyására. Véleményük szerint éppen ellenkezőleg, a tagállamoknak gyorsabb cselekvésre kellene ösztönözniük a megújuló energiák terén, hogy a kitűzött célokat el lehessen érni.

Pons kiemelte: a ma hozott döntésnek következményei vannak, hiszen az határozza meg, hogy a CO2-semlegességet 2050-re el lehet-e érni, és ha igen, hogyan.

NYITÓKÉP: WikiMedia Commons

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek