Ellenzéki ridikülcsata robbant ki az önkormányzati bizottságok körül

Szerző: Aradi Péter
2022.06.30. 07:08

A Kutyapárt kellemetlenkedett az egyik ferencvárosi önkormányzati bizottság körül, mire a többi ellenzéki azzal vágott vissza, hogy mindez lehet, csak azért van, mert kritizálták a kutyapártos alpolgármestert.

Ellenzéki ridikülcsata robbant ki az önkormányzati bizottságok körül

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnöke azzal heccelte a ferencvárosi önkormányzatot, hogy egy éppen olyan kamubizottságot működtetnek, amilyen működött a XII. kerületben is, aminek mindössze annyi a feladata, hogy évente egyszer összejöjjön, és megszavazza, hogy igen, átvették a vagyonnyilatkozatokat.

Azokat a vagyonnyilatkozatokat, amiket

a hivatalnak amúgy is kötelessége begyűjteni.

A XII. kerületben a dolog úgy nézett ki, hogy a képviselői irodának hívott hivatal mindenkit figyelmeztetett a vagyonnyilatkozatok leadására, majd amikor sikeresen begyűjtötte azokat, összehívták a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságot, amire meghívták aztán a hivatalt is, és megszavazták, hogy valóban mindenki leadta a nyilatkozatát.

A képviselőknek, persze, jól felfogott érdeke is leadni a vagyonnyilatkozataikat, hiszen aki elmulasztja, az nem kaphat például fizetést.

Az, hogy ebben a vagyonnyilatkozatban mi állt, igazából már nem ellenőrizte senki. Kovács Gergely az Azonnalinak azt mondta, szerinte a bizottság, ha akarná se tudná vizsgálni a vagyonnyilatkozatokat, szóval a létezése abszolút értelmetlen.

Kovács a Facebook-posztjában úgy fogalmazott, hogy a IX. kerület Házbizottság néven működteti ugyanazt, amit

még Pokorni Zoltánéknak sem volt képük megtartani.

Az Azonnali természetesen kereste az IX. kerületi bizottsági tagokat is, a válaszokból pedig annyi biztosan kiderült, hogy maradtak még bőven hasonló kamubizottságok, és hogy ha eljön az idő, akkor bőven lehetnek még csetepaték az ellenzéki oldalon.

Miért léteznek egyáltalán?

Na de, ha ilyen haszontalanok ezek a bizottságok, akkor miért van szükség rájuk?

Hát azért, a rövid verzió szerint, mert a Szájer József által vezetett Alaptörvény-szövegező bizottság így találta ki. A 2012. január elsejétől hatályba lépett, azóta már a tizenegyedik módosítójánál tartó alaptörvény egyik törvénye határozza meg az önkormányzatok működését, a vagyonnyilatkozat-tételi eljárásokról rész pedig azt mondja, hogy a vagyonnyilatkozatokkal egy erre kijelölt bizottságnak kell foglalkoznia.

Az alaptörvény itt rendelkezik arról is, hogy az aktuális vagyonnyilatkozat benyújtása után az előző évről szóló vagyonnyilatkozatokat a bizottságnak vissza kell adnia – szemben a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozataival, amiknek a képviselők mandátumaik végig elérhetőeknek kell lenniük a Parlament honlapján, – szóval

a vagyonosodásokat igazából nem lehet vizsgálni,

így aztán kezdettől, a törvény születésétől fogva értelmetlen az egész.

Abban, hogy a dolog értelmetlen, nincs vita a felek között. A IX. kerületi Házbizottság MSZP-s tagja, Torzsa Sándor is úgy fogalmazott lapunknak, hogy az, hogy a Kutyapárt posztja, vagy a törvény ezen paragrafusa a viccesebb, azt mindenkire rábízza, de az utóbbiban az a kellemetlen, hogy ha tetszik, ha nem, be is kell tartani.

Hogy ezekkel milyen egyszerű trükközni, azt a Társaság a Szabadságjogokért egyik posztja kiválóan érzékelteti. Ők mindezt egy konkrét ügy kapcsán vezették le.

Egy önkormányzat így ugyanis meg tudja tenni, hogy addig húzza az időt, amíg megszűnik az adatkezelés adatkezelés – vagyis ha nem akarja, hogy nyilvánosságra kerüljön a képviselők, vagy a polgármester vagyonnyilatkozata, mondvacsinált okkal megtagadja az adatigénylés teljesítését, ezzel kiprovokálja a pert, amit addig húz, míg új vagyonnyilatkozatot kell leadniuk a képviselőknek.

Innentől az önkormányzatnak nyert ügye van: széttárhatja a kezét, hiszen a bíróság sem tudja arra kötelezni, hogy olyan dokumentumot adjon ki, ami már nincs a birtokában.

Mi történt Hegyvidéken?

Ahogy az Azonnali is részletesen megírta, a XII. kerületi önkormányzat két évvel ezelőtt, 2020 nyarán szüntette meg azt a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottságot, amiről Kovács már korábban is azt mondta, hogy évente tíz percet ülésezik, és ebből a tíz percből is mindössze két perc a hasznos munka.

Kovács már 2020 februárjában arról beszélt, hogy a legfontosabb feladata az egyébként általa elnökölt bizottság megszűntetése nemcsak azért, mert tök értelmetlen, hanem azért is, mert

évente 5,76 millió forintjába került a hegyvidékieknek.

A vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság négy tagja – a DK-s Vágó István és három fideszes – havonta bruttó 80 ezer forintot kapott az önkormányzattól ezért a munkáért. A bizottság elnöke pedig, aki mint említettük, maga a kutyapártos Kovács Gergely volt, havi bruttó 160 ezer forintot kapott.

A bizottság megszüntetése már abban az évben össze is jött neki, az eredmény viszont felemás lett. A bizottság feladatát megkapta egy másik, a jogi bizottság, és rajta kívül mindenki átülhetett egy másik bizottságba. A manőverezés vége tehát az lett, hogy bár egy értelmetlen bizottsággal kevesebb lett, a kerület végül csak Kovács havi bruttó 160 ezres fizetését spórolta meg.

Kovács már akkor, 2020 februárjában azt mondta nekünk, a bizottságok szerinte

a pártok kifizetőhelyeiként szolgálnak,

úgyhogy senkinek nem érdeke, hogy változtassanak a gyakorlaton.

Most mi van nyilatkozatokkal?

A vagyonnyilatkozatokból csak annyit lehet megtudni, hogy az illető annál biztosan gazdagabb, mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója a Népszavának, és Ligeti akkor még nem tudhatta, hogy a kormány még ezt is tovább szeretné hígitani.

Kocsis Máté ugyanis a június 22-én bejelentette, hogy a kormánypártok bevezetnék az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, amiről Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy a jelenlegi, nem túl rózsás állapotokhoz képest is visszalépést jelent majd, mert egy rakás dologról nem kell a későbbiekben nyilatkozatot tenniük a képviselőknek.

A bejelentés egyik érdekessége – találta meg a Telex, hogy eddig a Fideszhez közeli médiában bírálták az uniós vagyonnyilatkozati rendszert. A kormányközeli V4 Agency áprilisi cikkében például

a korrupció melegágyaként írta le Brüsszelt

éppen az átvenni szándékozott vagyonnyilatkozati rendszer miatt.

Az uniós szabályozás szerint a képviselők hozzátartozóinak egyáltalán nem kell vagyonnyilatkozatot tenniük. A képviselőknek csak annyit kell bevallaniuk, hogy a megjelölt jövedelmi kategóriák közül melyikbe esik a díjazásuk, tehát még csak konkrét összegnek sem kell szerepelnie. A változtatást egyébként azzal indokolta például a mentelmi bizottság elnöke, Hargitai János, hogy céljuk az uniós integráció erősítése, Martin József Péter szerint viszont

mindez csak egy trükk a kormány részéről.

És bár a mostani javaslat az országgyűlési képviselőkre vonatkozik, Kocsis Máté azonban rögtön hozzátette, hogy még idén kiterjesztik a polgármesterekre és az önkormányzati képviselőkre is. Ezek után, jegyezte meg Kovács, pláne nem sok értelme marad a bizottságoknak.

Kicsit még lehet piszkálódni

Hogy ezek a bizottságok később is megmaradnak-e, nem lehet tudni, addig is viszont, egy-két kört

még bőven le lehet futni velük kapcsolatban.

A momentumos Mátyás Ferenc, aki egyébként IX. kerületi Házbizottság elnöke azt mondta az Azonnalinak, hogy ők a Ferencvárosban már utat jártak be, mint Kovácsék a XII. kerületben.

Ahogy Torzsa is megerősítette, ők megpróbálták megtölteni tartalommal a bizottság munkáját. Azon kívül, hogy a IX. kerületben a vagyonnyilatkozatok átvételét is a bizottság végzi, etikai, átláthatósági és egyéb ügyrendi típusú feladatokat szerveztek át, amiért egyébként plusz pénzt nem kapnak. Azt egyébként Kovács is megjegyezte még annak idején, hogy nem mindenhol osztogatnak olyan bőségesen, mint a XII. kerületben.

Habár a vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság elnöke minden fővárosi kerületben 160 ezer forintot kap, a tagok nem mindenhol kapják meg a 80 ezres fizetést, ugyanis vannak olyan kerületek, ahol a bizottságokban dolgozó képviselők fix összeget kapnak a bizottságok számától függetlenül.

Torzsa azt mondta lapunknak, viccesnek tartja, hogy éppen a ferencvárosi vagyonbizottság szúrja Kovács szemét, hiszen vannak ennél cifrább megoldások is, van például, ahol 15 fős a bizottság, és van olyan önkormányzat is, ahol

ugyan csak ötfős, de külön titkára van.

„Remélem a Kutyapárt csak viccel, hogy a ferencvárosi bizottság létezését tartja egyedül aggályosnak, és nem arról van szó emögött valójában, hogy az nem tetszik nekik, hogy kritikát fogalmazzunk meg a ferencvárosi alpolgármesterük teljesítménye kapcsán.”

Kovács erre azt felelte, hogy ő nem nézte végig, melyik kerületben hogy működnek ezek a bizottságok, ő csak az említett alpolgármester, az MKKP-s Döme Zsuzsanna Szuzi miatt került képbe.

NYITÓKÉP: moonzigg / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek