Célt téveszthetett a kremencsuki rakéta - állítja a brit védelmi minisztérium

2022.06.29. 09:15

Közben az oroszok azt állítják, hogy nem is a plázát találták el, csak átterjedt a tűz oda.

Célt téveszthetett a kremencsuki rakéta - állítja a brit védelmi minisztérium

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, hétfő délután orosz bombatalálat ért egy bevásárlóközpontot a Kijevtől mintegy 200 kilométerre fekvő Kremencsuk városában. 

Az ukrán hatóságok szerint a támadásnak legalább 20 halálos áldozata és több tucat sebesültje van, ezen kívül 40 ember még mindig hiányzik, akik után jelenleg is kutatnak a romok alatt.

Az orosz védelmi minisztérium kedden elismerte a történteket, de azt állítják, hogy a bomba nem a plázát, hanem egy közeli katonai célpontot - egy állítólagos fegyverraktárat - talált el és innen terjedt át a tűz bevásárlóközpontra.

Ezt az állítást Zelenszkij ukrán elnök egy, az Instagram oldalán közzétett videóban cáfolja, ami egy felvételt is tartalmaz a bomba becsapódásáról és terrorcselekménynek nevezte a támadást.

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerda reggeli tájékoztatójában azt írta, hogy az orosz rakéta valószínűleg célt tévesztett és egy másik, közeli területre szánták.

Reális esély van arra, hogy a kremencsuki bevásárlóközpontba csapódott rakétát egy közeli célpontnak szánták” - közölték.

Oroszország pontatlansága a nagy hatótávolságú csapások végrehajtása során korábban már vezetett tömeges polgári áldozatokkal járó incidensekhez, többek között a kramatorszki vasútállomáson 2022. április 9-én - részletezte a minisztérium egy nemrégiben kiadott hírszerzési tájékoztatóban.

Az oroszok nagy valószínűséggel továbbra is hajlandóak elfogadni a járulékos veszteség nagy esélyét, amikor katonai szükségszerűséget látnak egy célpont megtámadásában - tették hozzá.

A minisztérium azt is közölte, hogy az orosz erők június 25. óta további 2 kilométert haladtak előre a várostól délre fekvő olajfinomítótól Lisicsanszk felé.

NYITÓKÉP: Twitter Valerie Hopkins

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek