Az Egyesült Államok feketelistára tett öt kínai nagyvállalatot az oroszok támogatása miatt

2022.06.29. 13:30

A washingtoni kínai nagykövetség szóvivője keményen bírálta a szankciókat.

Az Egyesült Államok feketelistára tett öt kínai nagyvállalatot az oroszok támogatása miatt

A Biden-kormányzat öt kínai vállalatot tett feketelistára, mert megsértették a szankciókat azzal, hogy állítólagos támogatást nyújtottak Oroszország katonai és védelmi vállalatainak az ukrajnai invázió előtt és alatt - számolt be a Financial Times.

Az intézkedéssel az amerikai kereskedelmi minisztérium gyakorlatilag megtiltja az amerikai vállalatoknak, hogy exportáljanak listán szereplő cégeknek. 

Az érintett vállalatok a nemzetközileg ismert Connec Electronic, a King Pai Technology, a Sinno Electronics, a Winninc Electronic és a World Jetta (HK) Logistics.

Ez az intézkedés erőteljes üzenetet küld a világ minden tájáról érkező jogalanyoknak és magánszemélyeknek, hogy ha Oroszországot próbálják támogatni, az USA elzárja őket

- mondta Alan Estevez, kereskedelmi ügyekért felelős államtitkár-helyettes a döntésről.

A feketelistázás egyértelmű jele annak, hogy az Egyesült Államok egyre jobban aggódik a Peking és Moszkva közötti kapcsolatok erősödése miatt, különösen azután, hogy februárban Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin aláírt egy nyilatkozatot, amelyben a kínai-orosz partnerséget "határtalannak" minősítették.

Az elmúlt két hónapban Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója és Lloyd Austin védelmi miniszter figyelmeztette kínai kollégáit, hogy Washington határozott lépéseket fog tenni, ha Kína katonai felszerelést vagy segítséget nyújt Oroszországnak. Egyenlőre az amerikai tisztviselők szerint nincs bizonyíték arra, hogy ez bármikor megtörtént volna.

Nem láttuk, hogy Kína katonai felszerelést vagy a szankciók szisztematikus kijátszását biztosította volna Oroszországnak - nyilatkozta a Fehér Ház egyik tisztviselője a Financial Times-nak.

Az amerikaiak félelmei azonban nem teljesen alaptalanok: kínai és orosz nukleáris bombázók repültek a Japán-tenger felett a múlt hónapban, miközben Joe Biden Tokióban tartózkodott.

A közös hadgyakorlat a szakértők szerint egyértelműen kifejezi, hogy Kína támogatja az oroszok ukrajnai invázióját.

Az Egyesült Államokban működő kínai nagykövetség szerint viszont Peking "konstruktív szerepet" játszik a béketárgyalások előmozdításában és nem nyúj katonai segítséget Oroszországnak.

Kína és Oroszország normális energetikai és kereskedelmi együttműködést folytat, ami miatt a kínai vállalatok törvényes érdekei nem sérülhetnek - mondta a nagykövetség szóvivője, aki bírálta Washingtont, amiért egyoldalú szankciókat vezetett be.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek