Videó: rohamrendőrök verték szét az isztambuli Pride felvonulást

2022.06.27. 13:57

Öt éve Isztambul kormányzója minden évben betiltja a felvonulást különböző mondvacsinált okokkal, ez történt idén is.

Videó: rohamrendőrök verték szét az isztambuli Pride felvonulást

A török rendőrség vasárnap feloszlatta az isztambuli Pride-felvonulásra összegyűlt tömeget és a szervezők szerint közel 200 embert, köztük újságírókat is letartóztatott - írta meg az Euronews.

A szemtanúk szerint a rohamrendőrök még az esemény elütt razziát tartottak a Taksimhoz közeli Cihangir negyed vendéglátóhelyein, ahol különösebb ok nélkül tartóztattak le embereket, köztük az AFP fotósát, Bülent Kılıç-et - jelentette a hírügynökség.

A konfliktusövezetekben tapasztalt, díjnyertes veterán fotóst a háta mögött megbilincselték, letépték az ingét, és másokkal együtt egy rendőrségi furgonba zárták.

A letartóztatásokra azt követően került sor, hogy a hatóságok hétnapos, vasárnapig tartó tilalmat rendeltek el a  "nyílt és zárt térben történő" gyülekezésekre, hogy megakadályozzák a Pride-felvonulás megtartását.

Júniusban a török rendőrség Isztambulban letartóztatott 11 LMBTQ+ aktivistát, akik a Pride hónap kezdetének megünneplésére gyűltek össze. Az aktivisták azt állították, hogy "megkínozták" őket és zúzódásokkal teli végtagokról készült fotókat posztoltak a közösségi oldalakra.

Vasárnap mégis több száz, szivárványos zászlókat lengető tüntető kezdett gyülekezni a híres Taksim tér melletti utcákon, amelyeket a hatóságok korábban lezártak a forgalom elől.

A 2014-es látványos, több mint százezer főt számláló isztambuli felvonulást követően a török hatóságok évről évre betiltották azt, hivatalosan biztonsági, de gyakorlatilag politikai okokból.

A rendőrség tavaly is keményen fellépett a rendezvény ellen: könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására, és több tucat embert őrizetbe vettek. Az incidens tüntetéseket váltott ki az egész országban, köztük a fővárosban, Ankarában is.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a múltban többször bírálta az ország LMBTQ+ aktivistáit, 2021-ben például vandálokhoz hasonlította őket.

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek