Veszélyben vannak az óceánok - figyelmeztet az ENSZ

2022.06.27. 18:55

Egy, az óceánok épségének megőrzéséről szóló konferencia zajlik Lisszabonban.

Veszélyben vannak az óceánok - figyelmeztet az ENSZ

A világot óceáni vészhelyzet fenyegeti - figyelmeztetett Antonio Guterres, az ENSZ vezetője a világszervezet óceánokról szóló konferenciáján Portugália fővárosában az AlJazeera információi szerint.

Eddig magától értetődőnek vettük az óceánok létét - mondta Guterres a politikai döntéshozóknak, szakértőknek és érdekvédőknek a hétfői nyitó plenáris ülésen Lisszabonban, hozzátéve hogy a tengereket az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés nagyon megviselte.

Arra kérem az ENSZ óceáni konferenciájának minden résztvevőjét, hogy hozzuk helyre ezeket a hibákat, és tegyünk az óceánért. Cselekednünk kell, meg kell fordítanunk a helyzetet - mondta.

Az ötnapos óceánkonferencia, amelyen több mint 120 országból érkeztek résztvevők, a Föld hetven százalékát borító vizek egészségének helyreállítására összpontosít.

Az óceánok adnak otthont a becslések szerint 700 000-1 millió fajnak, és a világ oxigénjének több mint felét termelik. Ugyanakkor az éghajlatváltozás hatásaival, többek között a globális felmelegedéssel, a szennyezéssel és a savasodással is szembe kell nézniük.

A konferencia, amelynek Portugália és Kenya közösen ad otthont, egy olyan nyilatkozatot fog elfogadni, amely bár nem kötelező érvényű az aláírókra nézve, az ENSZ szerint segítheti az óceánok védelmét. A nyilatkozatot várhatóan pénteken, a gyűlés utolsó napján fogják jóváhagyni a résztvevők.

Az eseményen Guterres felhívást intézett a kormányokhoz és a vállalatokhoz, hogy biztosítsanak több forrást az óceánokkal való fentartható gazdálkodás modelljének kialakításához.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az óceánok egészségének helyreállításához az üvegházhatású gázok drasztikus csökkentésére van szükség.

A szakértők szerint az éghajlatváltozás miatt az óceánok hőmérséklete rekordszintre emelkedett. Emellett, az elmúlt 60 évben ugrásszerűen növekvő szén-dioxid-szennyezés mintegy negyedét elnyelve a tengervíz savassá vált, ami veszélyezteti a vízi táplálékláncokat és az óceánok szén-dioxid-felvevő képességét.

Még csak most kezdjük megérteni, hogy az éghajlatváltozás milyen mértékű pusztítást fog okozni az óceánokban - mondta Charlotte de Fontaubert, a Világbank kék gazdaságért felelős globális vezetője.

A helyzetet tovább rontja a szemét véget nem érő áradata, amely az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint percenként egy teherautónyi műanyagot jelent.

NYITÓKÉP: Unsplash

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek