Egy, a korruptságáról és brutalitásáról ismert vezérezredes kerülhetett az Ukrajnában harcoló orosz csapatok élére

Szerző: Aradi Péter
2022.06.27. 09:30

Aztán majd egyszer, hátha kiderül az igazság.

Egy, a korruptságáról és brutalitásáról ismert vezérezredes kerülhetett az Ukrajnában harcoló orosz csapatok élére

Szergej Szurovikin, a légierő korábbi főparancsnoka válthatta a déli katonai körzet élén Alekszandr Dvornyikovot, aki az egész ukrajnai invázió főparancsnoka is volt egyben.

A találgatások szerint Dvornyikov nemcsak a déli katonai körzet vezetését bukta el, hanem az ukrajnai orosz háborúval kapcsolatos minden szerepétől megfosztották, a pletykák szerint az is lehet, hogy nyugdíjazták.

Szurovikin több mint 30 éves karrierje állítólag másról sem szólt, csak

a korruptságával és a brutalitásával kapcsolatos balhékról.

Szurovikin kétszer is börtönbe került, egyszer azért, mert lebukott illegális fegyvereladással, egyszer pedig azért, mert ő felelt azokért a katonákért, akik az 1991-es augusztusi puccs során három tüntetőt lelőttek.

Szurovikin állítólag

öngyilkosságba hajszolt egy alatta szolgáló ezredest is.

A légierő korábbi főparancsnoka kétszer harcolt Szíriában is, Aszadnak állítólag annyira tetszett, hogy külön kérte, hogy hosszabbítsák meg a szolgálatát.

Alekszandr Dvornyikov leváltásáról egyébként nem először pletykálnak, már május végén gyanússá vált, hogy hetekre eltűnt.

Miközben Szurovikin megkapta a déli katonai körzetet, az ukrajnai invázió irányításának feladatát Gennadij Zsidko, az orosz fegyveres erők katonai-politikai igazgatóságának vezetője vehette át.

Az Institute for the Study of War (ISW) nevű amerikai agytröszt értékelése szerint az, hogy Dvornyikovot a nagyszabású harci műveletek közepette váltották le, rendkívül drasztikus lépés, amely mint fogalmaztak,

súlyos válságot jelezhet az orosz főparancsnokságon belül,

és szerintük a Kreml tisztogatásba kezdett.

Nem ez volt az orosz vezetésben az utóbbi időben az egyetlen személycsere.

A Kreml állítólag június közepén elbocsájtotta a légideszantosok főparancsnokát Andrej Szergyukov a gyenge teljesítménye és a légideszantosok körében bekövetkezett jelentős emberveszteség miatt.

Őt – megint csak állítólag – Mihail Teplinszkij vezérezredes, a központi katonai körzet jelenlegi főparancsnoka váltotta fel.

Az oroszok oldalán állandóak egyébként a hasonló találgatások, márciusban például két hétre eltűnt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter, az eltűnésével kapcsolatban pedig olyan pletykák kezdtek terjedni, hogy a miniszter beteg vagy akár le is tartóztathatták.

NYITÓKÉP: Kremlin.ru

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek