Szerb soviniszta nótával búcsúztatták a tanévet egy újvidéki iskolában

Szerző: Balogh Gábor
2022.06.25. 16:50

Komoly vihart kavart egy videó, amelyen 10-11 éves gyerekek táncolnak tanárnőjükkel egy bosnyákgyűlölő dalra.

Szerb soviniszta nótával búcsúztatták a tanévet egy újvidéki iskolában

A felvétel az újvidéki Vasa Stajic Iskola tanévzáró ünnepségén készült – írja a Balkan Insight. Mirko Pajcin „Nem szeretlek, Alija!” című száma a kilencvenes években zajló délszláv háború idején vált ismertté. (Alija Izetbegović Bosznia első elnöke volt.) Refrénje így szól: „Nem szeretlek, Alija, mert balija vagy!” (A „balija” a szerb szlengben a bosnyák muszlimokra használt gúnyos, pejoratív kifejezés.)

A szövegben többek közt az is szerepel, hogy

„A Drina százával vigye el a mudzsehedeket!”

(A mudzsahedek muszlim szent háborút vívó harcosok, ám a bosnyákoknak csak egy része tekintette magát annak. A szerb köznyelvben azonban a háború idején gyakran így hívták a bosnyák katonákat – ahogyan ellenségeik „csetniknek” a szerbeket, vagy „usztasáknak” a horvátokat.) A dalban több olyan települést is megemlítenek, ahol súlyos háborús bűncselekmények történtek.

Branko Ružić oktatási miniszter a történteket a „szebiai iskolákban uralkodó légkörre egyáltalán nem jellemző” „egyedi esetnek” nevezte, amelyet ki fognak vizsgálni. 

Az iskola igazgatója szerint „az ünnepségen elhangzó dalokat maguk a diákok választották ki és játszották el, és legtöbbjük teljesen megfelelt a koruknak”. Az ominózus soviniszta nótát azonban állítása szerint engedély nélkül játszották le. A intézményvezető sajátos magyarázata szerint a tanárok azért nem léptek közbe, mert „a gyerekek által keltett hangzavarban nem hallották a szöveget”.

Más véleményen van a Ifjúsági Kezdeményezés az Emberi Jogokért nevű szervezet. Szerintük ez az incidens

a „minden szinten propagált nacionalizmus” következménye és annak légkörnek a jele, amelyben „minden szerbiai gyerek felnő és tanul.”

NYITÓKÉP: Háborúellenes graffiti Mostarban

FOTÓ: /Wikimedia Commons/Adam Jones

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek