Egy friss felmérés szerint az európaiak kétharmada jó dolognak tartja az EU-tagságot

Szerző: Aradi Péter
2022.06.23. 10:15

Az EU Oroszország elleni gazdasági szankcióit a válaszadók 80 százaléka támogatja.

Egy friss felmérés szerint az európaiak kétharmada jó dolognak tartja az EU-tagságot

Az Európai Parlament megbízásából készült felmérés szerint a tagországok állampolgárai

2007 óta nem szerették ennyire az Európai Uniót.

A felmérés szerint az európaiak 65 százaléka jó dolognak tartja az EU-tagságot, 52 százalékuk pozitívan gondolkodik róla, miközben csak a megkérdezettek 12 százaléka gondol rá negatívan.

A 27 tagállamból 17 államban inkább pozitívan tekintenek a szervezetre. Az egyes tagállamok között, persze, hatalmas eltérések vannak. Miközben Írországban az emberek 76 százaléka szereti a közösséget, Görögországban a számuk mindössze 32 százalék.

Az EU Oroszország elleni gazdasági szankcióit

a válaszadók 80 százaléka támogatja,

ezek után nem meglepő, hogy az európaiak általában negatívan ítélik meg Oroszországot. 2018-ban, amikor utoljára rákérdeztek erre, még a válaszadók 30 százaléka látta pozitívan Oroszországot, most, 2022-ben már csak 10 százalékuk látja hasonlóan.

A Politico szemléje szerint viszont tízből négy európai azt mondja, hogy az infláció már most is hatással van életszínvonalára. A válaszadók 58 százaléka mondta azt, hogy nincs felkészülve a növekvő energiaárakra, 59 százalékuk pedig azt, hogy nincs felkészülve a magasabb élelmiszerárakra.

A magyar adatokra külön nem tértek ki.

Az erősen kormányközeli Századvég júniusi felmérése szerint a megkérdezettek 72 százaléka negatív véleményt fogalmazott meg Vlagyimir Putyin orosz elnökről, miközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a megkérdezettek 68 százaléka vélekedett kedvezőtlenül.

A legfrissebb, május végén közétett kiadvány szerint, a Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával készült a Policy Solutions szerint az állandó, EU-t hibáztató kormányzati propaganda ellenére a magyarok

közel fele (49%) mondható egyértelműen EU-pártinak,

6 százalékuk semleges, és mindössze 12 százaléka EU-szkeptikus.

Még a Fidesz szavazóinak 61 százaléka is az EU-tagság támogatója, és csak 17 százalék a kilépés-párti. Az ellenzékiek között jelentős többségben vannak az EU-pártiak (86%), nagyon kevés a kilépés-párti (4%).

Az elemzés kimutatta, hogy a magyarok az uniós tagságot

elsősorban anyagi okok miatt tartják előnyösnek:

a megkérdezettek több mint kétharmada (70%) ezeket a gazdasági fejlődésre gyakorolt pozitív hatásokat választotta.

Ettől jócskán lemaradva áll a második helyen a külföldi munkavállalás és tanulás lehetősége (32%). A kutatás egyik érdekessége volt, hogy a magyar társadalom kétharmada (64%) támogatja az euró bevezetésének gondolatát.

A 2022 tavaszi Eurobarométer felmérést az EU 27 tagállamában 26 578 válaszadó részvételével végezték el idén április 19. és május 16. között.

A Friedrich-Ebert-Stiftung támogatásával készült Policy Solutions elemzés megalapozásához pedig egy 2021. augusztus 8-19. között, a Závecz Research közreműködésével készült közvélemény-kutatást használtak fel. A személyes megkérdezéssel készült, reprezentatív felmérés során 1000 főt kérdeztek meg.

NYITÓKÉP: USA-Reiseblogger / Pixabay

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek