Az EU állampolgárainak többsége szeretné, ha gyorsabban vennénk fel új tagokat

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.22. 09:05

Egyes országok már jó régóta várnak a csatlakozásra. és Ukrajna meg Moldova előtt is hosszú még az út.

Az EU állampolgárainak többsége szeretné, ha gyorsabban vennénk fel új tagokat

Az uniós polgárok többsége (58 százalék) úgy gondolja, hogy az Európai Uniónak gyorsabban kellene új tagokat fogadnia – derül ki az Európai Parlament megbízásából készült Eurobarométer-felmérésből – írja a dpa hírügynökség.

A felmérés eredményeit szerdán tették közzé a héten Brüsszelben tartandó európai csúcstalálkozó előtt, amely Ukrajna és Moldova EU-tagjelölti státuszáról szól, miután az Európai Bizottság nemrégiben pozitív véleményt adott.

Az EU vezetői ezt a rendkívül szimbolikus döntést az Ukrajnával való szolidaritás gesztusaként tartják számon az orosz invázió közepette. Az EU-csatlakozás azonban politikai szempontból hosszú, és jogi szempontból összetett folyamat.

Szlovákia például 1999-ben kapott tagjelölt státuszt, és csak 2004-ben lett EU-tag. Törökország ugyanebben az évben megkapta a tagjelölt státuszt, de még mindig nem tag.

Egy másik példa, hogy Észak-Macedónia 17 éve az Európai Unió tagjelöltje, és 2020 júliusában az Európai Bizottság elvileg zöld utat adott a csatlakozási tárgyalásoknak. Csakhogy az EU-tagállam Bulgária a két ország feszültsége, és az észak-macedóniai bolgár kisebbség jogai miatt akadályozza a folyamatot.

Az Eurobarométer felmérése szerint az uniós polgárok többsége úgy gondolja, hogy az ukrajnai háború hamarosan hatással lesz az életére, vagy már most hatással van életszínvonalára.

A válaszadók mintegy 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ukrajnai háború miatt életszínvonala már romlott, vagy jövőre tovább fog romlani.

A felmérés ugyanakkor azt is megállapította, hogy az uniós polgárok többsége pozitívan értékelte az Európai Unióhoz való csatlakozást, csaknem kétharmaduk jó dolognak tartotta. 2007 óta most mérték ebben a legmagasabb szintet.

Az áprilisban végzett Eurobarométer felmérésben mintegy 27 ezer embert kérdeztek meg az Unió teljes területéről.

NYITÓKÉP: Európai Parlament/Flickr Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek