Az amerikai hírszerzés durván felülbecsülte az orosz erőket, és nem ez az első nagy hibájuk az elmúlt években

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.22. 11:20

Valahogy nem sikerült az orosz haderőt rendesen felmérni. De korábban az afganisztáni helyzetet, vagy az Al-Káida szándékait sem.

Az amerikai hírszerzés durván felülbecsülte az orosz erőket, és nem ez az első nagy hibájuk az elmúlt években

Az amerikai hírszerzés nem számolt Vlagyimir Putyin erőinek bizonytalan helyzetével, mielőtt február 24-én megtámadtz Ukrajnát, és sok washingtoni tisztviselő meg volt győződve arról, hogy az orosz hadsereg támadása gyorsan legyőzi az ukrán ellenállást. De az, hogy ennyire fölébecsülték a helyzetet, az elemzőknek 2021 nyarát jutattaja eszébe, amikor az amerikai kémek, különösen a CIA, és a katonai hírszerzés nem tudta előrevetíteni a tálibok afganisztáni villámtámadását és a helyi biztonsági erők összeomlását az iszlamista fegyveresekkel szemben.

A Business Insider azt írta, hogy több mint 100 nappal az oroszok által„speciális hadműveletnek” nevezett invázió kezdete után a teljes világ rádöbbent, hogy az orosz hadsereg nem az, aminek gondolták.

A Föderációs Hadsereg nem bizonyult annak az erős, jól képzett, szervezett, felszerelt ellenfélnek, amelyet a katonai vezetők és az amerikai hírszerző ügynökségek az Egyesült Államok hadseregének erős riválisának hittek.

Éppen ellenkezőleg, az orosz erők rosszul felszereltnek, szervezetlennek látszanak, és képtelenek voltak elfoglalni Kijevet és más nagyvárosokat, fenntartani a meghódított területeket, vagy megbirkózni a kisebb, mozgékonyabb és erősen elszánt ukrán egységek támadásaival.

Sok katonai szakértő arra számított a háború elején, hogy a moszkvai légierő az invázió első napjaiban megsemmisíti az ukrán erőket, köztük a légierőt is. Szerintük az ukrán hadsereg teljesen kiszolgáltatottá vált volna, ha az az orosz vadászgépek katonai repülőtereket, parancsnoki központokat, vasúti csomópontokat, infrastrukturális elemeket bombáznak le.

A szakemberek becslései az oroszok légierejének lenyűgöző adatain, valamint technológiai fejlődésén alapultak. Például az ukrajnai hadjárat kezdetén Oroszország a világon a második helyen állt katonai légierő tekintetében, 4172 harci repülőgéppel, ami a globális összlétszám 8 százaléka.

„A több mint 4000 vadászgéppel és a szíriai, grúziai és csecsenföldi célpontok bombázásában szerzett széleskörű tapasztalattal az orosz légierő várhatóan létfontosságú szerepet fog játszani az invázióban, lehetővé téve az orosz hadsereg mély behatolását Ukrajnába. Kijevet és az ukrán hadsereg megsemmisítve”

– írta a The Atlantic lap májusban, miután már második hónapja tartott az orosz támadás.

A szakértői előrejelzések ellenére azonban korántsem biztos Oroszország légi fölénye Ukrajnában. A kezdeti támadásra való rossz felkészülés, az ukránok légvédelmi védelmének váratlan hatékonysága és a nyugatiak által szállított nagy teljesítményű fegyverek sikeres alkalmazása néhány oka annak, hogy az orosz légierő komoly nehézségekkel szembesült Ukrajnában. Így, miután súlyos veszteségeket szenvedett és az eredeti célpontok közül csak néhányat foglalt el, Moszkva visszavonta csapatait és csökkentette ambícióit.

Tengerentúli újságírók azon spekulálnak, hogy valami nem stimmel az orosz hadseregre vonatkozó amerikai értesülésekkel, a Pentagon és a hírszerző közösség pedig elismerte, hogy elmulasztották azokat a jeleket, amelyek arra utalnának, hogy Moszkva valójában egy „értéktelen erőt", vagyis egy alsóbbrendű haderőt vonultat fel. Éppen ezért az amerikai hírszerző közösség jelenleg is belső áttekintést végez folyamatairól, miután alábecsülte az ukrán ellenállási lehetőségeket és túlbecsülte Oroszország katonai képességeit.

A Szenátus Fegyveres Szolgálatok Bizottságának májusi meghallgatásán a kongresszusi képviselők kihallgatták Avril Hainest, a Nemzeti Hírszerzés (DNI) igazgatóját és Scott Berrier altábornagyot, a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) igazgatóját az ügynökségek Ukrajnával kapcsolatos előrejelzéseiről. A washingtoni törvényhozók különösen azokra az értékelésekre összpontosítottak, amelyek azt állították, hogy Kijev három-négy napon belül elesik, és a háború csak két hétig tart majd.

„Becslésünk szerint nagyon nehéz lesz megbirkózni a határon telepített orosz haderővel" - mondta akkor Berrier az ukrán helyzetről. Később elmondta, nem látták tisztán, hogy az orosz haderőnek nincs valós ereje, mert mind a vezetésben hiányosságok vannak, mind a felszerelésben

Míg az amerikai titkosszolgálatok nem tudták belőni az orosz és az ukrán hadsereg hatékonyságát, a Putyin elnök támadását megelőző hónapokban pontos információkat szolgáltattak Oroszország szándékairól. Az invázió február 24-én kezdődött. Ezek a pontos értesülések– amelyek közül sokat a Fehér Ház a szövetségeseknek és a nyilvánosságnak terjesztett elő Moszkva harci szándékainak leleplezésére és a nemzetközi vélemény előkészítésére a konfliktusra – hozzájárultak Ukrajna nemzetközi támogatásának fokozásához és az állam hitelességének növeléséhez.

Az, hogy az amerikai kémeknek nem sikerült megfelelően felmérni Putyin katonai erejét, ismét megkérdőjelezi, azt, hogyan látja az Egyesült Államok katonai ellenfeleit.

A Business Insider utalt arra, hogy az információelemzők számos akadállyal szembesülnek az ellenfél képességeinek felmérése során. „Amikor egy külföldi szereplővel foglalkoznak, az elemzők számos mentális buktató áldozatává válhatnak, kezdve a megerősítés vagy elérhetőség tekintetében fennálló elfogultságtól egészen addig, hogy a meglévő elemzési irányvonalakat előnyben részesítsék az új információkkal szemben" - mondta Michael E. van Landingham, a CIA korábbi oroszországi elemzője.

„Az elemzőknek folyamatosan meg kell próbálniuk magukat és egymást különféle formális és informális elemzési módszerekkel ellenőrizni, hogy ne legyenek félrevezethetők"

- tette hozzá van Landingham.

Az amerikai hírszerző ügynökségek többféle információgyűjtési módszerre támaszkodnak az elemzési folyamat során. Az emberi intelligencia vagy a terepen levő ügynökök – azaz leghagyományosabb módszerek – lehetnek a legértékesebb források, mert közvetlen rálátást adhat az ellenfél terveire, szándékaira. Ezekhez járul még az elektronikus eredetű információ, amelyet az elektronikus kommunikáció lehallgatásaiból gyűjtenek össze.

Vannak továbbá ingyenes forrásokból származó információk is, amelyek olyan forrásokból származó, nyilvánosan elérhető információkat egyesítenek, mint például sajtóhírek vagy közösségi hálózatok. Végül a képinformációk műholdak vagy repülőgépek által készített képeken alapulnak, ezekkel lehet dokumentálni az ellenfél mozgását.

Az amerikai hírszerzés minden esetre kirívó hibát követett el Putyin erőinek és az ukrán hadsereg elszántságának felmérésében. Elemzők a helyzetet 2021 nyarához hasonlították, amikor az amerikai kémek és a katonai hírszerzés nem tudta előrevetíteni a tálibok afganisztáni villámtámadását és a helyi biztonsági erők összeomlását az iszlamista fegyveresekkel szemben.

Akkor többek között a CIA és más amerikai titkosszolgálatok kirívóan alábecsülték az iszlamista offenzíva sebességét, amely gyorsan végigvonult az országon, meglepve az afgán hadsereget.

Amerikai lapok emlékeztetnek, hogy a hírszerzpk nem tudtak a tálibok különféle helyi vezetőkkel való kapcsolatairól, amikor közeledett az amerikai erők kivonásának ideje, nem vették észre, hogy az úgynevezett „tálibok árnyékkormányzói" már eleve felkészültek a a hatalomátvételre. hogy átvegyék a tartományi funkcióka, tévesen azt feltételezték, hogy a tálibok lineáris offenzívában lépnek fel egyik városból a másikba, és nem számítottak arra, hogy elérik Kabult, mielőtt biztosítanák az ország többi részét, de a tálibok behatoltak a fővárosba és az alig néhány mérföldnyire lévő elnöki palotába. miután Ashraf Ghani elnök Tádzsikisztánba menekült. A legnagyobb téved pedig, hogy azt hitték, 20 év kiképzés és az ebbe és felszerelésbe ölt fektetett 83 milliárd dollár után az afgán biztonsági erők képesek lesznek egyenrangúan harcolni és az iszlamistákkal, a kabuli kormány pedig kitart

Az amerikai kémek által az afgán és ukrán ügyben elkövetett hibáit egyes elemzők az elmúlt két évtizedben más esetekkel is összevetik, péládul azzal, hogy a tengerentúli titkosszolgálatok figyelmen kívül hagyták a számos jelzést, miszerint az Al-Káida nagyszabású támadásra készül az USÁ-ban lévő célpontok ellen.

Az azóta eltelt többszöri kudarcok lehetővé tették az iszlamista terroristák számára, hogy eltérített kereskedelmi repülőgépekkel megtámadják a New York-i ikertornyokat és a szövetségi fővárosban a Pentagon épületét. A negyedik repülőgép, amelynek a Fehér Házat kellett volna eltalálnia, lezuhant egy pennsylvaniai mezőn, miután az utasok megpróbálták semlegesíteni a támadókat.

NYITÓKÉP: PXHERE

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek