Ha a Fidesz a vármegyéket állítaná vissza, akkor a Mi Hazánk megtöltené őket csendőrökkel

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.06.22. 13:19

A párt szerint már a csendőrök tekintélyt parancsoló egyenruhája is el fogja tántorítani a potenciális bűnözőket.

Ha a Fidesz a vármegyéket állítaná vissza, akkor a Mi Hazánk megtöltené őket csendőrökkel

Kedden robbant a hír, hogy a Fidesz szeretné visszaállítani a vármegyéket, a Mi Hazánk máris közleményben tudatta az egyébként régi tervüket, hogy újra kellene szervezni a csendőrség intézményét is ezekben a vármegyékben.

A párt szerint „a rendőrség munkáját segíteni kell egy tekintélyt parancsoló, helyismerettel rendelkező, karhatalmi vagy határvédelmi feladatokra el nem vezényelhető állománnyal”.

Azt mondják, a közrend helyreállítása érdekében létre kell hozni a csendőrséget, amelynek hatásköre élesen el kell határolódjon a rendőrségétől. Az előbbi bűnmegelőzési, az utóbbi a nyomozati feladatkört kellene betöltsön.

„A tekintélyt parancsoló egyenruhát viselő, különleges kiképzést kapó csendőrség már megjelenésével is elriasztaná a bűnözőket”

– írják. Hozzáteszik, hogy prevencióra, bűnmegelőzésre van szükség, nem pedig arra, hogy egy már megtörtént bűntény után helyszíneljen a rendvédelem. Arról azonban nem írnak, hogy pontosan mit is jelent ez a prevenció, hacsak nem úgy kell az előbbieket értenünk, hogy a csendőrök a „tekintélyt parancsoló” egyenruháikban masíroznak majd különböző helyszíneken, amitől aztán meg fog rettenni minden potenciális bűnöző.

A közlemény kitér arra, hogy a jogköröket úgy alakítanák, hogy a rendőrség és a csendőrség tagjai a szükséges erővel fel tudjanak lépni a bűnözőkkel szemben, „ne kelljen attól tartaniuk, hogy őket hurcolják meg egy intézkedés miatt, mert a bűnözőnek többletjogai vannak”.

„Rendkívül fontos, hogy visszaállítsuk a rendfenntartó erők tekintélyét. Meg kell szüntetni azt a liberális gyakorlatot, amely az elmúlt harminc évet jellemezte, hogy a bűnözőnek gyakorlatilag több joga van, mint a rendőrnek. Fontos, hogy a csendőr ne féljen fellépni a bűnözővel szemben, a bűnöző pedig ne védekezhessen az intézkedéssel szemben a származására vagy az emberi jogaira hivatkozva. Mindennél fontosabb a tisztességes emberek biztonsághoz fűződő joga” – zárul a Novák Előd nevével szignózott közlemény.

NYITÓKÉP: Egy 1896-os lovastáboricsendőr-tanfolyam emléklapja / United States Public Domain, Wikipédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek