Spanyolország az EU kilépését sürgeti az Energia Charta Egyezményből

2022.06.21. 20:14

Az Energia Charta Egyezményt még az 1990-es évek elején írták alá, azért hogy megvédjék az olaj- és gázipari vállalatokat.

Spanyolország az EU kilépését sürgeti az Energia Charta Egyezményből

Spanyolország kedden felszólította az EU-t, hogy lépjen ki egy az Energia Charta Egyezményből amely szerintük veszélyezteti a blokk klímacéljait - írta meg a Politico.

Teresa Ribera miniszterelnök-helyettes szerint az Energia Charta Egyezmény (ECT) reformjáról folytatott tárgyalás - többek között a szén, az olaj és a gáz fedezetének fokozatos megszüntetéséről szóló uniós javaslat - egyértelművé tette, hogy az erőfeszítések nem fogják biztosítani az ECT összhangját a Párizsi Klímaegyezménnyel és az Európai Zöld Megállapodás célkitűzéseivel.

Egy olyan időszakban, amikor a tiszta energiára való átállás felgyorsítása minden eddiginél sürgetőbbé vált, itt az ideje, hogy az EU és tagállamai kezdeményezzék az ECT-ből való összehangolt kilépést - mondta.

Ezzel Spanyolország lett az első olyan uniós ország, amely nyilvánosan a szerződésből való kilépésre szólított fel.

Az ECT lehetővé teszi a olaj- és gázipari vállalatok számára, hogy zárt bíróságok előtt pereljenek be államokat a kormányzati politika változása miatt elmaradt bevételeikért. Ez a közelmúltban néhány ország - köztük Hollandia - ellen vezetett pereskedéshez a szénszállítási politika miatt.

Több ország, köztük Spanyolország és Franciaország, már korábban felszólította az Európai Bizottságot, hogy készítsen javaslatot a paktumból való kilépésről, amely tartalmaz egy záradékot, amely szerint az országok még 20 évvel a kilépésük után is perelhetők.

Az 54 országot tömörítő egyezmény tagjai pénteken találkoznak, hogy hivatalosan is lezárják a reformtárgyalásokat. Két uniós tisztviselő a Politiconak elmondta, hogy az EU javaslata a fosszilis tüzelőanyagok védelmének 10 év alatt történő fokozatos megszüntetéséről továbbra is vita tárgyát képezi.

Az uniós tagállamok nevében tárgyaló Bizottság várhatóan a találkozó után jelenti be Európa válaszát a folyamatra.

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek