Scholz: Nem kellene újra vitát nyitni az atomenergia használatáról

2022.06.21. 17:37

Az Északi Áramlaton keresztül történő gázszállítások oroszországi korlátozása miatt újra fellángolt a németországi atomerőművek üzemidejének meghosszabbításáról szóló diskurzus.

Scholz: Nem kellene újra vitát nyitni az atomenergia használatáról

Olaf Scholz német szövetségi kancellár felszólalt az atomenergia meghosszabbított használatáról szóló vita felújítása ellen - számolt be a Welt. A német kormányfő szerint nem lesz szükség az atomenergia tartós használatára, az utolsó atomreaktorokat pedig a tervezett 2022 év végi határidővel le kellene állítani.

Meglehetősen egységes a szakértői vélemény arról, hogy a fennmaradó három atomreaktor fűtőanyagrúdjai csak az év végéig tartanak ki

- mondta kedden Berlinben, hozzátéve, hogy a reaktorok hosszabb távú használata mellett kardoskodó pártok - az FDP és a CDU-CSU - sem tettek javasatot ennek a problémának a megoldására.

Friedrich Merz, a CDU elnöke azt mondta, hogy az erőművek további üzemeltetése „műszakilag lehetséges és jogilag megalapozott”, Alexander Dobrindt, a CSU országos frakcióvezetője pedig hamis érvekkel hangoztatásával vádolta meg a kancellárt.

Arra az ellenvetésre, hogy a folyamatos működéshez orosz fűtőelemekre van szükség, a kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy az új fűtőelemek beszerzése más forrásokból nyilvánvalóan nem jelent problémát az összes többi, atomerőművekkel rendelkező nyugati ország számára.

Korábban a kormánypártok, a Zöldek és az FDP egymásnak feszültek abban a kérdésben, hogy a gázellátási helyzetre való tekintettel meg kell-e hosszabbítani az üzemidőt az év végéig.

Britta Haßelmann, a zöldek frakcióvezetője elutasította az FDP követeléseit.

Úgy vélem, hogy jelenleg nincs szükségünk látszatvitákra az atomenergiáról vagy az atomenergia reneszánszáról - mondta, hozzátéve, hogy

a német adófizetők milliárdokat fizettek az atomenergia kivonásért.

Nem engedhetünk meg magunknak még egyszer egy ilyen manővert- tette hozzá Haßelmann.

Robert Habeck zöldpárti gazdasági miniszter és Steffi Lemke környezetvédelmi miniszter szintén az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása ellen foglalt álllást.

Az energiaellátáshoz való csekély hozzájárulással szemben jelentős gazdasági, jogi és biztonsági kockázatok állnak” - írta a két minisztérium közös felülvizsgálati közleményében.

NYITÓKÉP: Flickr

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek