Az elsüllyedt Moszkva cirkáló túlélői már júniusban mehetnek vissza harcolni

Szerző: Aradi Péter
2022.06.21. 12:50

Mivel Oroszország hivatalosan nem áll háborúban Ukrajnával, ezért elvileg meg is tagadhatnák a dolgot, de úgy tűnik, ez csak amolyan elvi lehetőség.

Az elsüllyedt Moszkva cirkáló túlélői már júniusban mehetnek vissza harcolni

A független Novaja Gazeta egy levélre hivatkozva azt írja, hogy a süllyedő Moszkváról kimentett közel 50 sorkatonát

máris beosztották a Krivak-osztályú Ladny fregattra,

és június 30-án már szállhatnak is tengerre – annak ellenére, hogy a hatóságok állítólag ígéretet tettek, hogy szárazföldön tartják őket.

A hivatkozott levelet egyébként a tengerészek szülei írták, és az áll benne, hogy a szülők elfogadhatatlannak tartják, hogy a lelki traumákat szenvedett fiaikat újra bevonják a harci műveletekbe.

Mint írják, a gyerekeik eleve jogellenesen szolgáltak a Moszkván, ugyanis

Oroszország hivatalosan nem áll háborúban Ukrajnával,

Putyin február 24-e óta is kitart amellett, hogy ez csak egy különleges katonai művelet, úgyhogy a sorkatonák elvileg nemet is mondhatnak a bevetésre.

Ha hagyományos háborúról lenne szó, akkor a sorkatonákat börtönbe is kerülhetnének parancsmegtagadás miatt, így viszont elvileg teljesen más a helyzet.

A szerzők amiatt sem nyugodtak, hogy az 1981-ben vízre bocsájtott fregatt szerintük hajózásra alkalmatlan.

A Ladny ugyanis már 2015-ben szereplője volt egy roppant kellemetlen incidensnek. A hajónak júliusban egy szevasztopoli ünnepségen volt jelenése, ahol az elrettentő tűzerejét kellett volna bemutatnia, azonban a rakéta kilövése közben megsérült a kilövő, a rakéta pedig irányíthatatlanná vált, és

a hajó majdnem oldalba lőtte saját magát vele.

A Moszkva április 14-i elvesztése, mint itt részletesebben írtunk róla, a mai napig bosszantja az oroszokat. A szakértők még most sem értik teljesen, hogyan lőhették ki az ukránok a Fekete-tengeren állomásozó orosz hadiflotta zászlóshajóját, ami nem mellesleg

az orosz haditengerészet egyik legmodernebb hajója is volt.

Az első elméletek szerint az ukránoknak sikerült török Bayraktar drónokkal elterelniük az ötszáz fős legénység figyelmét, aztán két R-360 Neptune rakétával betaláltak, azonban szakértők szerint a Moszkvának simán képesnek kellett volna lennie megvédenie magát.

Egy új elmélet szerint az ukránok titokban egy, a norvég Kongsberg cég által kifejlesztett nagyon fejlett, ötödik generációs Naval Strike Missile-lal (NSM) végeztek vele.

A hajón körülbelül 500-an szolgálhattak, a halálos áldozatok száma 40 fő lehetett, és további száz katona megsérülhetett.

NYITÓKÉP: Ladny orosz fregatt; FOTÓ: George Chernilevsky / Wikipédia

Aradi Péter
Aradi Péter Az Azonnali újságírója

Szeret futni, írni, olvasni, utazni. Mindenhol és mindenben leginkább az érdekli, ami így vagy úgy, de nagyon csúnyán elromlott.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek