Videó: Kirill pátriárka „belső morális tartásuk miatt” dicséri az oroszokat, az ukránok nem hagyták szó nélkül

Szerző: Cserdi Dóra
2022.06.20. 16:25

Az orosz egyház vezetője a háború egyik fő támogatója. A magyar kormány korábban megvétózta, hogy az EU szankciókat vezessen be az egyházfő ellen.

Videó: Kirill pátriárka „belső morális tartásuk miatt” dicséri az oroszokat, az ukránok nem hagyták szó nélkül

Kirill pátriárka megdicsérte a Donbászban harcoló orosz katonákat „a belső morális tartásuk miatt”. Az ukránok videóval válaszoltak a vallási vezető szavaira.

Kirill pátriárka arról beszél a NEXTA által közzétett felvételen, hogy szerinte

„az oroszok belső erkölcsi érzékükből adódóan a bátorság és önfeláldozás elképesztő példáivá váltak az ukrajnai különleges katonai művelet során”.

Egy interneten megjelent videó most viszont egész más kontextusba helyezi a vallási vezető monológját. A felvételen olyan képeket és részleteket vágtak a szöveg alá, amelyeken az anyagi kár mellett, a háború áldozatait is megmutatják, illetve látszik, hogyan fosztanak ki, rongálnak meg ukrajnai otthonokat az orosz katonák.

Kirill pátriarka KGB-ügynökből lett vallási vezető, az elmúlt években pedig leginkább az a feladata, hogy minden erejével támogatást szerezzen Vlagyimir Putyinnak. Az egyházfő az ukrajnai invázió egyik fő támogatója, a magyar kormány viszont néhány hete megvétózta, hogy az EU szancionálja a vallási vezetőt.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek